ABD Hükümeti, Tesla’nın Ani Hız Değişimlerini Kullanıcı Hatasına Bağladı

467

ABD’nin Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi, Tesla’nın bazı araçlarının hiçbir uyarı vermeden hızlandığı iddialarını çürüttü. Tam bir soruşturma açmak için ellerinde yeterli delil olmadığını belirtti. İdare bu konuda toplamda 240’ın üzerinde şikayet almış olsa da veri sunulabilen şikayetlerin tamamında bu sorunun kaynağının “pedalın yanlış kullanımı” olduğunu belirtti. Diğer bir deyişle, kullanıcı hatası.

Geçtiğimiz Cuma günü yapılan açıklamada, “Bahsi geçen olaylarda gaz pedalının montajında, motor kontrol sisteminde veya fren sistemindeki bir hatanın herhangi bir etkisinin olduğuna dair hiçbir kanıt yok,” ifadeleri kullanıldı.

“Tasarımın pedalın yanlış kullanım ihtimalini arttırdığına dair hiçbir kanıt yok. Söz konusu araçlarda istemsiz ani hız değişiminin elektronik bir nedeni olabileceğine dair ortaya atılan teori, sistem tasarımı ve kayıt verilerine dair yanlış bir varsayıma dayanmaktadır.”

Ancak bu, markanın ilk suçlanışı değil. Yıllar içerisinde arabalarının sözde “istemsiz ani hız değişimi” hakkında çok sayıda şikayet aldılar. Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi ayrıca, arabaların kara kutularının olay veri kaydedicilerinden ve hatta şirketin kendisinden tüm çarpışma verilerini ve videolarını topladıklarına dair kamuoyuna güvence verdi. Şikayet edilen 246 vaka olsa da idare, kaç vakanın verisini topladığına dair bir açıklamada bulunmadı. Ancak sorunun Tesla ürün yelpazesinden yaklaşık 662.000 aracı etkilediği söyleniyor.

Tesla şirketi de bu iddiaları bir blog yazısı ile yalanladı ve iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Şirket, “Sürücünün, aracının kendi istekleri dışında hızlandığını iddia ettiği her bir vakayı araştırdık ve her seferinde aracın tasarlandığı gibi işlediğini teyit ettik,” diye belirtti.