Ayı Piyasası İçin Akıllıca Yaklaşımlar

475

Genel olarak baktığımızda ayı piyasası dediğimiz şey, varlık fiyatlarının yakın zamandaki zirveden en az %20 düşmesidir. Tabii ki hiç kimse böylesine bir dönem istemez. Ancak piyasaya karşı savaşmanın faydadan çok zararı dokunur. Aşağıda borsa çöküşlerinde sakin kalmanıza ve ölü taklidi yapmanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını ve benimseyebileceğiniz düşünce yapılarını sizler için bir araya getirdik.

Korkunuzu Kontrol Altında Tutun

Eğer hisselerle bir süredir uğraşıyorsanız, deneyimli yatırımcıların “Dow endişe duvarına tırmanır” dediklerini duymuş olabilirsiniz. Burada demek istedikleri Dow piyasasının ekonomik sıkıntılara, terörizme ve diğer felaketlere rağmen zaman içerisinde yükselmeye devam ettiğidir. Burada yapmanız gereken yatırımla ilgili kararlar alacağınız zaman endişelerinizi ve duygularınızı bir kenara bırakmak. Her şey üstünüze geldiğinde ve panik olduğunuzda derin bir nefes alın, bir mola verin, sakinleşin ve kaldığınız yerden devam edin.

Ölü Taklidi Yapın

Ayı piyasasında yapılabilecek en iyi şey ölü taklidi yapmaktır. Lafın gelişi. Finans piyasasında ölü taklidi yapmak, portföyünüzün büyük bir kısmını likiditesi yüksek ve vadesi kısa para piyasası menkullerine yatırmak anlamına gelir.

Kaybetmeyi Göze Alabileceğiniz Kadar Yatırım Yapın

Mükemmel formülü bulduğunuzda karlı bir kariyer elde edersiniz. Özellikle de yüksek miktarlarda yatırım yaparsanız. Ancak başarılı olmanız önemli olsa da yiyecek yemeğiniz ve kalacak bir yeriniz olması daha önemli. Kısa vadeli kaynaklarınızı alıp yatırım yapmanız hiç de akıllıca olmaz. Genel kural en az beş yıl, hatta daha uzun vadeli bir yatırım planınız olmadıkça hisse senetlerine bulaşmamanızdır. Ayı piyasaları, hatta küçük çaplı düşüşler bile son derece yıkıcı olabilir.

İyi Fiyatlar Bulun

Ayı piyasası yaklaşan kıyametin habercisi gibi dursa da yatırımcılara bazı fırsatlar da sağlayabilir. Burada önemli olan neyi aradığınızı bilmektir. Warren Buffet’a göre ayı marketleri çok iyi satın alım fırsatları yaratır. Ayı marketlerinde büyük şirketlerin de hisse fiyatları küçük şirketlerle beraber düşer ve çok cazip fiyatlara inerler.