Cyber brott har blivit allt mer vanligare under de senaste årtiondet. Enda sedan Covid-19s globala påverkan i 2020 har antalet cyberbrott ökat med hela 600% (källa: purplesec). Därför har det blivit mer rekommenderat än någonsin att skydda sig mot cyberattacker.  Hackningsattacker kan hända vem som helst, men det finns en specifik grupp som nyligen har blivit stort påverkade av detta.

Nyligen avslöjade amerikanska tjänstemän att en hackergrupp som stöds av Nordkorea har riktat in sig på onlinespelet Axie Infinity för ett massivt kryptovaluta-rån värt mer än 615 miljoner dollar. I det här onlinespelet tjänar spelare krypto genom spel eller handel med sina avatarer.

Amerikanska tjänstemän hävdade att detta hack kan vara en av de största cyberattackerna i kryptovärlden. De nämnde också namnet på den grupp som är ansvarig för detta dataintrång. Gruppen är känd som “Lazarus” som kontrolleras av Nordkoreas primära underrättelsebyrå. Denna grupp blev känd 2014 när den hackade Sony Pictures och offentligt utforskade all konfidentiell data. Vid den tiden krävde de att avbryta och ta bort den kontroversiella filmen “The Interview”. Denna film var baserad på mordet på Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

FBI delade ett uttalande där de förklarade, “Genom våra undersökningar kunde vi bekräfta att Lazarus Group och APT38, cyberaktörer associerade med [Nordkorea], är ansvariga för stölden” nyligen fann FN:s panel att Nordkorea har anklagat Pyongyang om att använda medel för att stödja sina kärnvapen- och ballistiska missilprogram.

Enligt den amerikanska militärrapporten har Nordkorea odlat en 6 000 man stark cyberkrigföringsenhet som i folkmun kallas Bureau 121. Den verkar i flera länder som Vitryssland, Kina, Indien, Malaysia och Ryssland. En talesperson för finansdepartementet sa: “USA är medvetet om att Nordkorea i allt högre grad har förlitat sig på olaglig verksamhet – inklusive cyberbrottslighet – för att generera intäkter för sina massförstörelsevapen och program för ballistiska missiler när de försöker undvika robusta sanktioner från USA och FN.”