Miljoner i Bitcoin har donerats till det ukrainska kriget

1668

Konflikten mellan Ukraina och Ryssland har bevisat att det finns många i världen som vill hjälpa folk i nöd. Hjälp kommer i många olika former. Vissa hjälper genom att gå med i militärstyrkan, andra donerar pengar till välgörenheter. Det visar sig att det finns flera sätt att hjälpa de i nöd, vilket har blivit ett väldigt populärt val bland investerare.

Kryptovalutaanalytiker avslöjade att miljoner i bitcoin har getts till i Ukraina från anonyma Bitcoin-givare. Minst 13,7 miljoner dollar har redan donerats för att stötta Ukraina under denna krigstid.

Ett blockkedjeanalysföretag Elliptic undersökte statistiken. Undersökarna från detta företag nämnde att olika volontärgrupper tillsammans med den ukrainska regeringen och icke-statliga organisationer har samlat in pengarna. De har annonserat sina Bitcoin-plånboksadresser online för att samla in doneringar. Den mest intressanta delen är att en enskild givare har donerat Bitcoin värd 3 miljoner dollar till en NGO. Cirka 4 000 donationer har gjorts hittills.

Elliptisk grundare Tom Robinson sa: ”Medan vissa crowdfunding- och betalningsföretag har vägrat att tillåta donationer till grupper som stödjer den ukrainska militären, har kryptovalutor dykt upp som ett kraftfullt alternativ.”

Nyligen delade den ukrainska regeringens officiella Twitter-konto ett meddelande. Det stod, ”Stå med folket i Ukraina. Accepterar nu donationer av kryptovaluta. Bitcoin, Ethereum och USDT.” Den statliga myndigheten delade även adresser för två kryptovaluta-plånböcker. Dessa plånböcker samlade in 5,4 miljoner dollar i Bitcoin på bara åtta timmar.

Däremot har insamlingsplattformen Patreon stängt av donationssidan för ”Come Back Alive”. Denna icke-statliga organisation har samlat in pengar till ukrainska styrkor sedan 2014. Patreon hävdade att den här sidan bröt mot företagets policy. De sa: ”Vi tillåter inte att Patreon används för att finansiera vapen eller militär aktivitet.”

Insamling av kryptovalutor blir populärt runt om i världen. Men bedragare utnyttjar också den nuvarande situationen i Ukraina. Så givare bör vara medvetna om att verifiera autentiseringen av den insamlande NGO innan de gör donationerna.