EUs Cyber Rapid-Response Team hjälper Ukraina bekämpa cyberhot

1103

Det har nu gått mer än en vecka sedan Rysslands invadering i Ukraina och situationen är fortfarande osäker och oroväckande för många i Europa. På grund av dagens teknologi finns det nu två fronter som krig bekämpas på. En av dem är med vapen och bomber som ses och hörs av många. Den andra metoden är diskreta cyberanfall över nätet.

Ett cyber rapid-response team (CRRT) har meddelat att de är redo att hjälpa Ukraina från cyberattacker. Teamet av experter uttryckte sitt intresse för att hjälpa landet efter att ha fått en förfrågan om hjälp från Ukraina.

Teamet består av 12 experter från flera länder som Litauen, Kroatien, Polen, Estland, Rumänien och Nederländerna. CRRT-tjänstemannen sa: ”Vi kan se att cyberåtgärder är en viktig del av Rysslands hybridverktyg.” Tidigare denna månad anklagade Storbritannien och USA Ryssland för cyberattacker. De trodde att ett litet antal information om ukrainska bank- och statliga webbplatser hackades tillfälligt vid den tiden.

CRRT är ett EU-initiativ för att fördjupa försvaret och samarbetet mellan medlemmarna. Expertgruppen är utrustad med gemensamt utvecklade cyberverktyg. De har en otrolig förmåga att övervaka, identifiera och mildra cyberhot. En tjänsteman från CRRT kommenterade om detta expertteam. I detta uttalande beskrev han att teamet var sammansatt av experter inom olika styrkor, såsom incidentrespons, kriminalteknik och kryphålsbedömning för att kunna reagera på en mängd olika scenarier.”

Det litauiska försvarsministeriet delade en tweet. Den sade: ”Som svar på Ukrainas begäran aktiverar [vi] [ett] litauiskt ledd cybersnabbinsatsteam, som kommer att hjälpa ukrainska institutioner att hantera växande cyberhot. #StandWithUkraine.” Ryssland har dock tidigare anklagats för så kallade kombinerade cyberattacker i Georgien och Krim. De utförde dessa cyberattacker tillsammans med den traditionella militära verksamheten.

För tillfället finns det inget mer officiellt att rapportera. Vi följer denna händelse om Ukrainas internetsäkerhet och håller ett öppet öga efter uppdateringar relaterat till detta cyberhot.