Facebooks marknadsvärde har sjunkit drastiskt

492

Det är svårt för tillfället att läsa eller titta på nyheterna utan att Facebook eller Meta nämns. Mycket har hänt för Facebook och Meta sedan avslöjandet som skedde för ungefär 3 månader sedan. Nu står företaget som skapade dessa plattformar framför ett nytt hinder.

Världens största sociala nätverk genomgår just nu en omvänd tillväxt. För nyligen har företaget bakom Facebook och Meta sett den största börsförlusten någonsin. Företaget förlorade mer än 230 miljarder dollar, vilket är en rekordförlust för ett amerikanskt företag. Meta nämnde också att Facebooks antal dagliga aktiva användare (förkortas från Daily Active Users till DAU) minskade enormt. Denna branta backe på grafen var den största nedgången i dess 18-åriga historia.

Enligt Bloomberg Billionaires Index sjunker också företagets vd Mark Zuckerbergs personliga förmögenhet drastiskt. Hans nettoförmögenhet sjönk med 31 miljarder dollar, vilket motsvarar Estlands årliga bruttonationalprodukt. För närvarande är Zuckerbergs uppskattade nettovärde nästan 90 miljarder dollar.

Inför konkurrensen från konkurrerande plattformar blev Facebook varnad över att se andra förändringar som kan negativt påverka deras framtid. Många annonsörer går nu över till andra populära videodelningsplattformar, inklusive TikTok och YouTube. Det spekuleras att många yngre användare lämnade Facebook med tanken att istället använda dessa videodelningsplattformar. Detta kan ha spelat en stor roll minskningen av företagets försäljningstillväxt.

Internetsektorns expert Sachin Mittal sa: ”Det är klart att Meta blev mer påverkad jämfört med sina rivaler när andra sociala medier som Snap publicerade sunda resultat.” Mittal sa också, ”Även om det har haft en bred negativ inverkan på hela tekniksektorn, tror vi att spelare med lägre beroende av riktade annonser eller bättre algoritmer för att klara av Apples förändringar fortfarande skulle klara sig bra.”

Ingen är riktigt säker på hur detta kommer att spelas ut. Hittills har Mark Zuckerberg eller någon annan bakom Facebook/Meta kommenterat eller lagt upp någon officiell lösning på problemet, vilket har gjort många potentiella investerare demotiverade.