Borde skadligt innehåll censureras på sociala medier?

575

Vi alla är skyldiga av att använda sociala media. Även de som inte använder det nu har gjort det en gång i tiden eller kommer förr eller senare skaffa ett konto på någon plattform. Det är bara naturligt att vara nyfiken och ta del av diskussionerna som sker mellan folk över hela världen.

Enda sedan konceptet har funnits så har det alltid funnits ett problem med känsligt innehåll som sprids över sociala nätverk eller onlineforum. Internet är inte så vilt som det brukade vara, men det finns fortfarande en del gråa zoner om hur känslig internetinnehåll bör hanteras eller censorernas.

Känslig innehåll innebär inte bara våld eller nakenhet, utan det kan även vara felaktiga påståenden eller vilseledande informationsbaserat innehåll. Detta typ av innehåll har blivit allt mer viralt i sociala medier under de senaste tio åren och det kan leda till stora konsekvenser. Ibland kan felaktig information leda till riktiga brott som hatbrott eller dödsfall. Detta typ av missinformation är speciellt vanligt när det gäller politik, vetenskap och hälsobeslut.

Men några samhällsvetare tog upp frågan om att ta bort innehållet är den ultimata lösningen. De hävdade att att ta bort information kan se ut som censur och att det kan till två grejer: antingen blir människor rädda från att höja sin röst i alla möjliga frågor, eller så blir de arga för att ha tystat uttryckandefrihet.

Världens äldsta kontinuerligt verksamma vetenskapliga institution, Royal Society, utmanar de nyaste sätten att sprida information. De föreslår att sociala medier anpassar sina algoritmer så att det kan förhindra att vilseledande innehåll blir viralt. De rekommenderade att vidta åtgärder mot de människor som tjänar pengar på falska påståenden.

Royal Society säger: ”Att ta bort innehåll kan förvärra känslor av misstro och utnyttjas av andra för att främja innehåll av felaktig information.” Detta ”kan orsaka mer skada än nytta genom att leda desinformationsinnehåll … mot internetplatser som är svårare att kontrollera.”

Experterna som arbetar med hur missinformation sprids online har dock inte hållit med om det påståendet. De tror fortfarande att att ta bort innehåll är den bästa lösningen när det är mycket skadligt, uppenbart fel och sprids väldigt brett.