Kryptovalutor är en av de hetaste grejerna som sker just nu i dagens ekonomi. Vi släpper alltid ut nya artiklar om det eftersom det är ett hett samtalsämne och nya oförväntade saker händer hela tiden över hela världen. Vissa spekulerar att kryptovalutor har blivit så stora som de är på grund av uppmärksamheten som det har fått under de senaste tio åren. All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet, men något hände nyligen som utan tvekan har gett kryptovalutor ett sämre rykte.

En ny rapport avslöjade att kryptopenningtvätt ökar med 30 % 2021 jämfört med året innan. Dataföretaget Chainalysis genomförde den forskningen och fann att brottslingar har tvättat nära cirka 8,6 miljarder dollar 2021.

Tidigare upptäckte dataföretaget att brottslingar fick 14 miljarder dollar i kryptovalutor förra året. Chainalysis nämnde att de har spår av kryptovaluta-plånböcker som kontrolleras av brottslingar som ransomware-angripare, människohandlare och andra terroristgrupper. De har också försökt registrera transaktioner från operatörer av skadlig programvara, bedragare och darknet-marknadsoperatörer.

Chainalysis-rapporten säger, “medan kryptovalutor värda miljarder dollar flyttas från otillåtna adresser varje år, hamnar det mesta på en förvånansvärt liten grupp av tjänster, av vilka många verkar specialbyggda för penningtvätt”.

Det sade också, “Bordsbekämpning kan slå ett stort slag mot kryptovalutabaserad brottslighet och avsevärt hindra brottslingars möjlighet att komma åt sina digitala tillgångar genom att störa dessa tjänster.”

Chefen för en finansiell utredning vid National Crime Agency Gary Cathcart sa: “Medan den stora mängden användning och utbyte av kryptovaluta sker av legitima skäl, har organiserade brottslingar identifierat fördelarna som kryptovaluta ger dem.”

Gary sa också: “Det finns delar av kryptovalutastrukturen som utnyttjas för att tvätta kriminella kontanter, särskilt från droghandel. Det växande hotet med ransomware använder också kryptovalutor som sin betalningsmekanism.” Sedan tillade Gary, “Bordsbekämpning svarar på denna adoption av kriminella gäng och kryptovalutabeslag ökar. Lagändringar görs också för att hjälpa till med svaret på kryptovalutor som används i olaglig finanspraxis.”