Meta har bötats för marknadsdominans och orättvisa priser

429

Facebook och Mark Zuckerberg skapade huvudrubriker i Oktober 2021 när han avslöjade deras framtida planer om Meta och dess funktioner. Det är säkert att säga att det har attraherat mycket uppmärksamhet och blivit en väckarklocka för många av dagens teknikjättar att framtiden är på väg.

Med tiden har detta projekt följts noga av många och nu visar det sig att inte allt är gott och väl.

Meta har ställts inför en grupptalan på miljarder pund på grund av att ha satt ett ”orättvist pris” för den fria användningen av användarnas data. Men företagets representant hävdade att användarna hade ”meningsfull kontroll” över den delade informationen.

Dr. Liza Lovdahl Gormsen anklagar nyligen Meta för marknadsdominans genom att införa orättvisa priser. Man tror att 44 miljoner brittiska Facebook-användare kan dela på 2,3 miljarder pund i skadestånd. Dr Liza siktar på att stämma moderbolaget Meta. Nu ligger ärendet under Konkurrensbesvärsnämnden.

Dr. Lovdahl Gormsen sa att Meta tjänar ”överdrivna vinster” genom att dominera marknaden. Dr Gormsen sa: ”Facebook missbrukade sin marknadsdominans för att påtvinga vanliga britter orättvisa villkor och ge det makt att utnyttja deras data.”

Förra året åtalades samma anklagelse mot Google för olaglig spårning av miljontals iPhones. Fallet krävde miljarder pund i skadestånd från Google. Men Storbritanniens högsta domstol avvisade fallet. Vid den tiden nämnde Google att problemet hade lösts för ett decennium sedan. Klaganden kunde inte heller bevisa att skadan hade orsakats av datainsamlingen.

Dr. Lovdahl Gormsen sa dock, ”Som ett resultat kan mitt fall kräva skadestånd på på grund av de 44 miljoner brittiska Facebook-användare som påverkas.”

En representant från Meta sa: ”Folk får tillgång till vår tjänst gratis. De väljer våra tjänster för att vi levererar värde för dem och de har meningsfull kontroll över vilken information de delar på Metas plattformar och vem med vem. Vi har investerat mycket för att skapa verktyg som låter dem göra det.”