Indien är redo att initiera sin egna digital valuta

547

Digital valuta är världens snabbast växande form av valuta. Det blir allt större och frågan om alla från småinvesterare till regeringar diskuterar hur pålitligt det verkligen är från ett storskaligt perspektiv. Bara under det senaste par åren har vi sett flera nationer implementera digitala valutor till sitt system, bland annat Kina och Indien.

Indien beslutade nyligen att införa en digital version av sin valuta. Indiens finansminister förklarade att de kommer att lansera en digital version av rupien i år. I sitt årliga budgettal delade Indiens finansminister Nirmala Sitharaman planen för att införa en skatt på 30 % på inkomster från digitala tillgångar.

Genom denna förklaring blir Indien den senaste stora ekonomin som officiellt går mot virtuell valuta. Det förväntas att handel med eller överföring av kryptovalutor och non-fungible tokens (NFT) hjälper landet att tjäna det högsta skatteintervallet. Tidigare har Kina initierat sin digitala yuan. Men de hade förbjudit handel och brytning av kryptovaluta.

Sitharaman nämnde att omfattningen och frekvensen av transaktioner med digitala tillgångar ”har gjort det absolut nödvändigt att tillhandahålla ett specifikt skattesystem”. Sitharaman sa: ”Införandet av en centralbanks digital valuta kommer att ge ett uppsving, ett stort uppsving för (den) digitala ekonomin,” Hon tillade också, ”Digital valuta kommer också att leda till ett effektivare och billigare valutahanteringssystem.”

Kryptovalutahandlaren Sumit Gupta sa: ”En skattesats på 30% är i nivå med den som läggs på vinster från spekulativa aktiviteter som lotteri, hasardspel och andra spelaktiviteter. De föreslagna 30 % kan fungera som en dämpare för större adoption.”

Reserve Bank of India (RBI) förbjöd dock handel med kryptovalutor under 2018. Bankmyndigheten har utfärdat flera varningar om säkerhetsrelaterade risker relaterade till virtuella valutor som Bitcoin. Däremot upphävdes detta förbud av landets högsta domstol så snart som två år senare efter den förbudet infördes.

Indiens regering bekräftade att den planerade lagstiftningen kommer att ”skapa en underlättande ram för skapandet av den officiella digitala valutan som ska utfärdas av Indiens centralbank”.