Resebolagen börjar återhämta sig

127

Får många nuförtiden känns det som att den globala pandemin har pågått i en evighet. Vissa känner det mer än andra och det beror mycket på hur negativt påverkad man har blivit. Om det finns någon bransch som har genomgått enorma förändringar sedan första början så är det flygbolag. Företagen som vanligtvis är känt för att ha mycket pengar har visat många tecken på små vinster och även förlust. Både flygplatserna och resebolagen har behövt anpassa sig efter säkerhetsbehoven av deras personal och resenärer som kommer från alla möjliga platser runt jorden.

Efter ett år av stora förluster på grund av coronavirus-pandemin ser resebranschen ut att komma tillbaka till sin normala form. När vaccinationsfrekvensen ökar säkerheten för global turism och kan även genomgå någon form av återupplivning. Även om reseåterhämtningen har varit ojämn mellan regionerna, förbättras vissa stora länder snabbare.

Enligt en analys av resenyhets- och analysföretaget Skift har hotellbokningarna varit långsamma för att återhämta förlusterna 2021. Den visade också att flygbolagen förväntas utöka förlusterna nästa år. Så vi kan säga att resebranschen visar tecken på återhämtning.

Senior forskningsanalytiker vid Skift, Wouter Geerts sa: ”Vad vi har upptäckt är att det finns en mycket stark korrelation mellan antalet nya Covid-fall och resandets återhämtning.” Han sa också: ”När fallen ökar tenderar gränserna att stängas, lokala låsningar träder i kraft och resor ser en betydande och nästan omedelbar nedgång.”

Antalet hotellbokningar varierar enormt mellan regioner. FN:s världsturismorganisation undersökte statistiken om att Europa har varit långsammast att återhämta sig inom turistsektorn medan Mellanöstern återhämtade sig mest.

Världshälsoorganisationen märkte dock omicron som en variant av oro. Så flera länder inklusive USA, Kanada, Storbritannien och Singapore har beslutat att begränsa resor från södra Afrika.
Hur detta kommer att påverka flyg till eller från andra lände är inte bekräftat ännu. För att läsa de senaste uppdateringarna angående resor till eller från Sverige rekommenderar vi hemsidan för regeringens utrikesdepartement.