Intel bad om ursäkt till Kina för deras brev om leverantören

159

Den amerikanska mikrochipstillverkaren Intel har bett Kina om ursäkt för brevet de delade för att ge råd till leverantörerna. Brevet uppmanade leverantörer att inte köpa produkter eller arbetskraft från Kinas Xinjiang-region.

Företagets brev väckte kritik i Kina. Det kräver också en bojkott av det teknikföretaget. I brevet föreslogs leverantörerna att inte använda arbetskraft eller köpa varor från Xinjiang. Eftersom Kina har anklagats för kränkningar av mänskliga rättigheter i Xinjiang, har många regeringar infört samma restriktioner. Nyligen har människorna i denna region kommit med anklagelser om tvångsarbete och folkmord. Denna plats är känd som ett hem för många av landets muslimska uiguriska befolkning.

Kinas utrikesdepartement sa att dessa påståenden är falska och skapades av ”Anti-Kina grupper i U.S.A” som försöker sabotera Kinas utveckling i den internationella marknaden. Intel, som har över 10 000 anställda i Kina, berättade i sin ursäkt att de respekterade känsligheten med ämnet i Kina.

Ny forskning visade också att Kina tvingade minoritetsmänniskor till att arbeta i ett bomullsfält. Kinas regering har dock förnekat alla påståenden om och om igen. Intel har delat ett uttalande i sina officiella WeChat- och Weibo-konton. De skrev på kinesiska språket, ”Vi ber om ursäkt för de problem som orsakats av våra respekterade kinesiska kunder, partners och allmänheten. Intel är fast beslutet att bli en pålitlig teknikpartner och påskynda den gemensamma utvecklingen med Kina.”


Intel sa att brevet var ett uttryck för efterlevnad av amerikansk lag. Eftersom president Joe Biden har undertecknat ett lagförslag. Enligt den lagen måste de bevisa att varor som importerats från Kinas Xinjiang-region inte har producerats med tvångsarbete.

Intels officiella ursäkt hånades av många användare på den kinesiska sociala media plattformen Sina Weibo. Flera inlägg anser att den amerikanska teknikjätten gjorde ett desperat försök att inte påverka försäljningssiffrorna i Kina. Denna händelse markerades med en hashtag som tvekar äktheten av Intels ursäkt.