Grindr har blivit bötad 66 miljoner kronor efter dem sålde användaruppgifter till annonsörer

101

Personlig information har blivit ett större talesämne under det senaste årtiondet än vad många förväntade sig. Alla moderna webbsidor samlar information från sina användare eller besökare för några olika anledningar. Informationen kan vara nyttig för webbsidoägaren för att förbättra sin hemsidas funktioner, utseende, tjänster mm. Det finns däremot vissa hemsidor som har utnyttjat denna informationssamling på ett olagligt sätt.

Nyligen upptäckte den norska tillsynsmyndigheten att en platsbaserad dejtingapp Grindr delade personlig information med annonsörerna utan något medgivande från användarna. Annonsörer använder användarnas personliga information för reklam baserat på användarnas beteenden. Den norska dataskyddsmyndigheten (DPA) hävdade att användning av användares data utan att söka uttryckligt samtycke strider mot GDPR-reglerna.

Dejtingappen för hbtq-gemenskapen Grindr har bötfällts med 6,5 miljoner euro. Inledningsvis var bötesbeloppet 8,6 miljoner pund. Efter att ha gjort några ändringar i appen och lämnat uppgifter om företagets ekonomiska situation har myndigheten övervägt att minska antalet böter.

Chefen för norska dataskyddsmyndighetens (DPA) internationella avdelning Tobias Judin sa: ”Vår slutsats är att Grindr har avslöjat användardata till tredje part för beteendereklam utan laglig grund.”

Vissa känsliga uppgifter inklusive GPS-plats, IP-adress och reklam-ID delades med tredje part. Appföretaget delade till och med ålder, kön och alla fakta som bekräftar att användaren var på Grindr. Enligt GDPR-reglerna utgör uppgifter om en persons sexuella läggning data av särskild kategori. Det är därför myndigheten har utfärdat den största möjliga bötern till företaget som inte bad om tillåtelse. Tillsynsorganet har ansett att överträdelserna är ”allvarliga”.

Användare av denna dejtingapp tvingades komma överens om integritetspolicyn. De frågade aldrig användarna om de ville dela sin data för beteendereklam eller inte. Nu ber appen om tillstånd från användarna. Den nuvarande samtyckesmekanismen har dock inte utvärderats ännu.

Hur eller när Grindr kommer att behöva betala denna enorma böter är inte bekräftat ännu. Företaget bakom dejtingföretaget har inte delat med sig någon information eller insikt på denna händelse med media.