Kinas fastighetsjätte Evergrande missade en kritisk deadline för återbetalning av skulder

169

Världens mest skuldsatta företag Evergrande har misslyckats med att möta räntebetalningar till internationella investerare. Dessa kinesiska fastighetsgiganters skulder överstiger en summa som motsvarar ungefär 3 biljoner kronor. Det verkar som om krisen för detta företag har förvärrats efter denna incident.

Världens största kreditvärderingsinstitut Fitch har förklarat Evergrande i konkurs. Så investerare inom hela Kinas fastighets- och banksektorer är rädda för bli påverkade. Enligt Fitch var Evergrande tvungen att betala tillbaka ränta på ett värde av cirka 12 miljarder kronor av internationella lån men de misslyckades med att överföra pengarna i tid. Det sägs att den senaste överföringen kommer att inkludera ett nytt omstruktureringssamtal från företagets med investerare eftersom Fitchs riskbedömning följs noga av stora investerare.

Under de senaste månaderna har Evergrande sålt sina tillgångar. Företaget försökte samla in pengarna som de var skyldiga att betala alla kunder, investerare och leverantörer som väntar på att få pengar från detta företag. Företaget delade ett uttalande förra veckan. I det uttalandet uppgav de att det inte kunde garantera ”att fullgöra sina ekonomiska förpliktelser”. De utgav ett datum eller någon form av plan där och då.

Affärsmannen Hui Ka Yan grundade Evergrande 1996. Då var det känt som Hengda Group. För närvarande äger det mer än 1 300 projekt. Evergrande Real Estate är verksamt i mer än 280 städer över hela Kina. De tillverkar inte bara mat och dryck, utan de tillverkar även elbilar och förvaltar välstånd. Nu äger det också ett av landets största fotbollslag Guangzhou FC. Enligt Forbes var Hui en gång Asiens rikaste människa. Hans bruttoförmögenhet är mer än 10 miljarder dollar.

De senaste åren har Evergrande utökat sin verksamhet och blivit ett av Kinas största företag. Men Pekings regering upprättade en ny regel för att kontrollera stora fastighetsutvecklare och Evergrande var tvungen att erbjuda sina fastigheter till stora rabatter. Som ett resultat av detta kämpar de för att klara räntebetalningarna.