Italiens reglerare har bötat Amazon 12 miljarder

113

Italiens antitrustregulator bötfällde teknikjätten Amazon med en böter på ett värde av 12 miljarder dollar för att ha missbrukat sin marknadsdominans. Myndigheten hävdade att Amazon marknadsför sin egen logistiktjänst, Fulfillment by Amazon (FBA) som måste ses över. Det är andra gången denna månad som Amazon bötfälls av italienska tillsynsmyndigheter.

Tillsynsmyndigheten i Italien sa att Amazon satte tredje parts säljare i ett underläge. De hävdade att Amazon använder sin tjänst för att få tillgång till viktiga fördelar och evenemang. Tillsynsmyndigheten sa: ”Amazon har därmed hindrat tredjepartssäljare från att associera Prime-etiketten med erbjudanden som inte hanteras med FBA.”

Nyligen marknadsför Amazon FBA-tjänster för att få tillgång till viktiga fördelar. Amazon säljer produkter med Prime-leverans. Det låter kunderna få produkter utan extra kostnad. Tjänsterna var tillgängliga under denna Black Friday-försäljning. Amazon håller dock inte med om den italienska tillsynsmyndighetens beslut och sa att de kommer att överklaga.

Amazon sa i ett uttalande, ”Vi håller inte med om beslutet från den italienska konkurrensmyndigheten och vi kommer att överklaga.” Det stod också, ”Små och medelstora företag har flera kanaler för att sälja sina produkter både online och offline: Amazon är bara ett av dessa alternativ. Vi investerar ständigt för att stödja tillväxten av de 18 000 italienska små och medelstora företagen [små och medelstora företag] som säljer på Amazon, och vi tillhandahåller flera verktyg till våra säljare, inklusive de som hanterar leveranser själva.”

 

Amazon har även fått en böter nyligen från Kaliforniens lagstiftning för att inte ha delat med sig information om Covid-19 för sina anställda. Företaget har inte varit öppna om antalet smittade anställda som befinner sig på arbetsplatserna. Denna böter motsvarar ca 5 miljoner kronor, men Amazon påstår att de inte har gjort något fel eller brytit något avtal och bestrider därför denna böter. Taleskvinnan Barbara Grait kommenterade att de inte är skyldiga att dela med sig dem siffrorna, vilket inte stämde enligt de senaste kraven för anställare i delstaten.