Att jobba hemifrån kan skada karriärutveckling

117

Under denna coronavirus-pandemi introducerade de flesta företagen initiativ för att arbeta hemifrån. Oavsett om du gillar eller avskyr denna förändring så har det varit en situation som vi har behövt adaptera oss till. Vissa kunniga har nu valt att kommentera på hur jobb hemifrån kan påverka karriärmöjligheter.

Sverige har varit rätt så lugnt när det kommer till restriktioner och begränsningar för att kontrollera spridningen, det innebär inte att vissa företag inte har tagit denna chans för att testa jobba-hemifrån-strukturen. I U.S.A har denna förändring blivit mer populär på bara det senaste året eller två. Även om flera arbetare återvänder till kontoret, gillar många anställda fortfarande, särskilt kvinnliga anställda, att arbeta hemifrån. Men experter varnade för att hemarbete kan minska yrkeskompetensen och skada anställdas karriärtillväxt. Detta beror på att kommunikationen och interaktionsnivån fortfarande spelar en viktig roll i den snabba utvecklingen av företag och även för anställdas karriär.

Ekonomen Catherine Mann från Bank of England (BoE) förklarade att många kvinnor fortfarande var bundna till att arbeta hemma. Särskilt de mammor som står inför skolstörningar och svårigheter att få tillgång till barnomsorg.

Onlinekommunikation har verkligen utvecklats flera gånger än tidigare. Men spontana kontorssamtal är mycket viktiga för ett effektivt erkännande och avancemang. Mannen sa: ”Virtuella plattformar är mycket bättre än de var för fem år sedan. Men det spontana är svåra att replikera i en virtuell miljö.”

Enligt statistik har det varit lättare för män att återvända till kontoret. Men många kvinnor fortsatte att arbeta hemifrån. Enligt Ms Mann, ”Det finns potential för två spår. Det finns de människor som är på det virtuella spåret och människor som är på ett fysiskt spår. Och jag oroar mig för att vi kommer att se de två spåren utvecklas, och vi kommer ganska mycket att veta vem som kommer att vara på vilken bana, tyvärr.