Hur Du Kan Förbättra Din Aktiva Lyssningsförmåga

265

Aktivt lyssnande innebär att lyssna på en talare med fullt fokus. Att ge feedback och observera talarens kroppsspråk är också viktiga delar av aktivt lyssnande. Du måste också vara empatisk inför talarens känslor. Det är en mycket viktig del av effektiv kommunikation. Du måste komma ihåg att konsten att lyssna och ta åt sig information är bäst betonas i lärandet inom aktivt lyssnande.

För att enklast beskriva knepet till att bli en aktiv lyssnare så behöver du bara vara uppmärksam. Att vara uppmärksam är en viktig del, om inte den viktigaste delen, för aktivt lyssnande. För att uppnå detta måste du undvika distraherande tankar och yttre faktorer som kan leda ditt fokus till något annat som kan skapa hinder för din uppmärksamhet.

Ställ öppna frågor för att säkerställa ett aktivt deltagande. Genom att göra det kan du få ett genomarbetat svar från talaren. Det är också viktigt att att dela känslor och små tankar kring det du nyss hörde, det betyder mycket för alla när vi känner att vi är hörda.

Kommunikationen bör vara åt båda hållen så att det verkar som en interaktiv session som kan ge fruktbara resultat. Du måste också ställa sonderande frågor och vara uppmärksam på talarens känslor. Du kan omskriva eller hjälpa talaren genom att sammanfatta hela konversationen.

Du kan njuta av många fördelar med aktivt lyssnande i ditt personliga såväl som yrkesliv. Det hjälper dig att bygga genuina kontakter med människor. Det är en effektiv kompetens som förbättrar ditt sociala nätverk på arbetsplatsen. Det spelar också ett viktigt verktyg för självmakt.

När vi känner att vi blir hörda så kommer det naturligtvis också innebära att din lyssnare sedan talar med dig, och när du talar antingen med en vän eller under en presentationen så kommer du att märka hur de flesta kommer att göra precis det vi har beskrivit.

Det enda sättet att nu perfektion är genom övning, så om du fortsätter att nöta in dessa knep kommer du att bli proffs på nolltid.