EU Föreslår En Universal Laddningslösning För Alla Elektroniska Enheter

64

Europeiska Kommissionen har föreslagit en ny regel som föreslår att tillverkare av laddare nu endast kan hålla sig till en och samma typ av laddare. Det föreslår också att mobiltillverkare använder en och samma laddningsport för alla sina telefoner och små elektroniska enheter. Huvudmålet med denna regel är att minska elektroniskt avfall som har blivit ett stort problem över hela världen.

Förslaget sade att alla smartphones som säljs i EU måste ha ett USB-C uttag. Teknikjätten Apple, världens största tillverkaren av smartphones, varnade för att ett en sån regel skulle skada innovation.

Om du har köpt eller känner någon som har köpt en iPhone under de senaste fem åren så är du redan medveten om att Apple skapar nya laddare och ”lightning” laddningsporter som är anpassade efter deras senaste modell i serien.


Apple säger: ”Vi är fortfarande oroliga för att strikta regler som kräver endast en typ av kontakter hindrar innovation snarare än att uppmuntra det, vilket i sin tur kommer att skada konsumenter i Europa och runt om i världen.”

En analytiker på CCS Insight, Ben Wood sa: ”Att ha en gemensam laddningsstandard skulle vara en seger för sunt förnuft i konsumenternas ögon. Förhoppningsvis blir det så småningom inte längre bli ett problem för Apple om de fortsätter att lägga till USB-C till flera av deras [elektroniska] enheter. ”

De nyare modellerna av iPad och Macbook har redan en USB-C laddningsport och de flesta android tillverkarna som Samsung och Huawei har redan denna laddningsmetod som en standard för deras enheter.

Europeiska Kommissionens vice ordförande, Margrethe Vestager, sa: ”Vi gav industrin gott om tid att komma med egna lösningar, nu är det dags för lagstiftningsåtgärder för en gemensam laddare. Detta är en viktig vinst för våra konsumenter och miljö och i linje med våra gröna och digitala ambitioner. ” Europeiska Kommisionen siktar på att göra denna regel officiell någon gång under 2022