Nya regler för drönare i Europa och Storbritannien

465

EU har beslutat att inleda 2021 med nya regler för drönare. Reglerna har fastställts av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, EASA. Tidigare varierade drönarlagarna från land till land. Den här gången sägs de gälla i alla EU:s medlemsstater, Norge, Island och Liechtenstein. Storbritannien sägs också följa efter.

 

Enligt de nya reglerna måste alla drönare registreras hos landets luftfartsmyndighet. Dessa nya regler infördes för att myndigheterna ska veta vilka ägarna är och kunna spåra dem om drönare används på ett oansvarigt eller olagligt sätt. Oavsett om du flyger en drönare för peronligt eller kommersiellt syfte är reglerna identiska.

De nya reglerna har kategoriserat drönartyperna i hög, medelhög och låg risk. Drönare med låg risk behöver inte ha något tillstånd men kommer fortfarande att omfattas av operativa begränsningar. Drönare med medelhög risk kommer att behöva få tillstånd av den berörda luftfartsmyndigheten baserad på en riskbedömning. Drönare med hög risk måste följa alla tillämpade luftfartsregler.

För drönare med låg risk som säljs i Europa kommer det att finnas en CE-märkning (Conformité Européenne/European Conformity) som visar att produkten har uppfyllt kraven på säkerhet, hälsa och miljöskydd. Drönare som tillhör kategorin lågrisk kommer också att ha en annan underkategori med ytterligare regler: A1, A2 och A3. Drönare som väger mindre än 250 g tillhör A1-kategorin och får flyga över människor. Drönare som tillhör A2 är de som väger mer än 250 g men mindre än 2 kg och måste flyga minst 50 meter från människor. Drönare i kategori A3 är drönare som väger mer än 2 kg och måste flygas långt ifrån människor.

Drönarflygare som är bosatta i Storbritannien måste fortfarande ha ett flyglegitimation och klara Civil Aviation Authority’s teoriprov innan de får flyga en drönare som väger mer än 250 g inom 150 meter från människor.

DJI, en av världens mest kända drönartillverkare, har välkomnat de nya reglerna. Det kommer att finnas en övergångsperiod på två år för DJI-kunder som köpt drönare före den 1 januari 2021 som inte har CE-märkning. Drönaroperatörer måste kontrollera med lokala myndigheter för mer information.