Investering i kryptovaluta

367

Kryptovalutor är kända för att vara ganska instabila. Även om det kan leda till en lönsam investering är det också förknippat med höga risker. Bitcoin kan till exempel ha en prissvängning på 1 000 dollar på en och samma dag, medan andra instabila aktier endast har en prissvängning på cirka 75 dollar. Men om du anser dig själv vara en risktagare och detta är en risk du är villig att ta, kan kryptovaluta ge din portfölj ett trevligt tillskott.

Ifall du inte är bekant med kryptovalutor än, måste du först bekanta dig med basmynt och alt-mynt. Basmynt är mynt som kan köpas med fiatvaluta. Exempel på basmynt är Bitcoin och Ethereum. Alt-mynt är mynt som inte kan köpas direkt med fiatvaluta. För att tjäna altmynt måste du först köpa basmynt med fiatvaluta och sedan byta ut dina basmynt mot altmynt. Exempel på altmynt är Litecoin och Zcash.

Det finns ett par olika sätt att investera i kryptovalutor. Du kan välja att satsa på en direkt investering eller ett mer indirekt sätt genom att använda fonder och aktier. Att investera i kryptovaluta genom att hålla en fond med exponering kan göra den mer stabil. Du skulle inte heller behöva oroa dig för att ha en digital plånbok, eller så kan du välja att handla dina kryptovalutafonder på samma sätt som du skulle göra med gemensamma fonder. Ett exempel på detta är Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) som är en fond som innehar Bitcoin. Den goda nyheten är att GBTC är lite stabilare än Bitcoin. Nackdelen är att dess förvaltningsavgift är lite högre än vad förvaltningsavgiften för en typisk indexfond är.

Ett annat sätt att investera är investering i företag som säljer kryptovalutor. Företag som sysslar med kryptovalutor gör det med hjälp av mikroprocessorteknik, genom att skapa sin egen kryptovaluta eller plattform som driver den. Det finns ett par företag som har offentliga aktier som Visa, Mastercard och Salesforce (CRM). Visa och Mastercard förlitar sig på att företagen utfärdar kort till kunderna. De är endast ansvariga för att kontrollera kassaflödet av digitala krediter. Båda företagen har beslutat att hantera kryptovalutor genom att samarbeta med andra företag som Coinbase för Visa och Bitpay för Mastercard.

Vissa människor föredrar att inte investera i kryptovalutor alls, på grund av dess svängningar, medan andra använder sig av kryptovalutoplatform och bryr sig inte alls om riskerna. I slutändan, det du väljer beror på vad som passar bäst och din risktolerans.