Hur Zoom blev synonymet för 2020

274

Om du tänker på 2020, vet jag att du också förknippar det med ordet Zoom. Om du har levt i lycklig okunskap är Zoom en programvara för videokonferenser. Även om dess ursprungliga syfte var att hålla online-möten har det tack vare pandemin blivit en plats för att hålla online-klasser, anordna spelkvällar med familjen och träffa vänner.

 

I december 2019 hade Zoom endast 10 miljoner användare per dag, men i april 2020 ökade antalet till mer än 300 miljoner deltagare. Detta kommer dock inte som en överraskning. Eftersom skolor och kontor har hållit stängt i så gott som alla delar av världen har Zoom varit ett utmärkt verktyg att använda. Vad har du för val när dina två alternativ är att hålla möten online eller att träffas personligen om det anses nödvändigt?

Denna framgång har dock inte kommit av ren tur, och framför allt inte över en natt. I åratal har företaget jobbat hårt för att göra Zoom till den tjänsten som vi känner till i dag. Zoom ger dig möjlighet att registrera ett konto och vara värd för upp till 100 deltagare i 40 minuter, gratis. Det finns inte heller några begränsningar för att chatta under ett enskilt samtal. Zoom ger dig också möjlighet att uppgradera till Pro, Business eller Enterprise för att få tillgång till fler funktioner. Detta medför dock en extra kostnad. Trots det var det perfekt för företagen eftersom Skypes kostnadsfria alternativ var begränsad till 50 deltagare. Dessutom kan du lägga till coola bakgrunder i Zoom, antingen standardbakgrunder som de har eller en egen bild som du kan ladda upp.

I pandemins tidigare skeden tog Zoom bort sin 40-minutersgräns för konton för K-12-skolor, när fler lärare började övergå till distansundervisning. För närvarande använder mer än 25 000 utbildningsinstitutioner i 25 länder Zoom gratis.

Det har blivit en så populär plattform att ordet Zoom också har blivit ett verb, precis som Google blev google. Tyvärr kommer denna växande popularitet med ett pris. För Eric Yuan, Zooms grundare och vd, som nu står inför frågor om integritet och trakasserier på nätet. Det har funnits fall där online-troll och hackare har tagit sig in på dem offentliga möten och lagt ut grafiskt innehåll som pornografi till mötesdeltagarna. Företaget gör nu sitt bästa för att se till att användarnas uppgifter är säkrade.

Om Zoom kommer att fortsätta att vara en succé efter pandemin är fortfarande svårt att säga. Även om det är troligt att även när saker och ting återgår till det ”normala” kommer online-möten fortfarande att vara det viktigaste alternativet för många företag.