Förarlösa leveranser nu tillåtna i Kalifornien

421

Det amerikanska robotföretaget Nuro är nu det första som har fått tillstånd att utföra autonoma leveranser i Kalifornien. Tidigare i år fick de tillstånd att testa sina robotar ute på gatorna för att göra det möjligt att ta betalt för servicen.

Enligt företagets chefsjurist planerar företaget att ”tillkännage sin första installation i Kalifornien med en etablerad partner”. Även om de ännu inte har avslöjat vilket partnerskap det rör sig om, kommer tjänsten med största sannolikhet att använda sig av Neuros självkörande Prius-fordon. Trots detta planerar företaget fortfarande att lansera sina egna R2-robotar inom en snar framtid.

Tillståndet – som utfärdats av California DMV – kommer endast ge företaget rätt att bedriva sina leveranstjänster i större delen av Silicon Valley, vilket innebär att teknikerna kommer finnas tillgängliga i närheten.

Tillsammans med tillståndet kommer ytterligare restriktioner, nämligen att Priusbilarna får köra på gator med en hastighetsbegränsning på 50km per timme medan robotarna bara får köra i 40km per timme. Om du förväntar dig att leveranserna fortfarande kommer kunna köras ut under dåliga väderförhållanden kan du behöva tänka om. Båda maskinerna får endast köra under ”goda väderförhållanden”.

Nuro grundades av två före detta Google-ingenjörer och är det enda företaget förutom Googles Waymo som har lyckats få tillstånd för att testa förarlösa bilar ute på gatorna. Nu har det faktiskt förstört för Google att göra tjänsten till en lönsam verksamhet i sin hemstat. Det är dock en helt annan historia i Arizona, där Waymo används för att köra betalda färdtjänster med sina självkörande bilar.