Hoe Je Effectief Communiceert Op De Werkplek

197

Zowel werken op afstand als hybride werken wordt steeds gewoner en het is belangrijker dan ooit om goed te communiceren. Effectieve interne bedrijfscommunicatie is dan ook essentieel voor het laten groeien van een onderneming, voor continuïteit en om succesvol te zijn. In dit artikel gaan we in op het belang van bedrijfscommunicatie en geven we je praktische tips om de communicatie op de werkplek te verbeteren.

Bedrijfscommunicatie is de basis van succes

Bedrijfscommunicatie gaat zowel om het geven en het ontvangen van informatie, evenals het valideren van plannen en voor het mogelijk maken van zakelijke activiteiten. Om effectief te communiceren kun je verschillende soorten hulpmiddelen gebruiken, zoals instant messaging applicaties en schriftelijke werkinstructies die ook wel Standard Operating Procedures worden genoemd, oftewel SOP’s. Deze praktische tools kunnen de communicatie binnen het team aanzienlijk verbeteren, waaronder het doorgeven van negatieve informatie. Het is tevens de sleutel voor het opbouwen van vertrouwen en loyaliteit onder werknemers.

Geluidsoverlast op de werkplek aanpakken

Om rustig en efficiënt te kunnen werken dient er een rustige omgeving beschikbaar te zijn. Werkplekken die erg lawaaierig zijn kunnen de communicatie hinderen en dit kan weer leiden tot miscommunicatie en het missen van informatie. Omgevingslawaai is ook iets dat zelfs schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid van je werknemers. In Amerika is er zelfs een Occupational Safety and Health Act die al bestaat sinds 1970 en een Noise Control Act uit 1972, die criteria bieden voor het beperken van de geluidsintensiteit op de werkplek. Het is erg belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen voor een betere kwaliteit van leven (en werken), en hiervoor kunnen technische oplossingen en technologieën worden ingezet om lawaai te verminderen.

Werknemers voorlichten over lawaai beperking

Een ander aspect is het geven van voorlichting over het belang van het veranderen van individueel en collectief gedrag, om nadelige gezondheidseffecten te minimaliseren. Het is noodzakelijk dat werkgevers opleidingen, cursussen en andere middelen aanbieden om werknemers te helpen begrijpen wat de gevolgen van geluidshinder zijn en hoe zij dit zelf kunnen verminderen. Denk bijvoorbeeld aan richtlijnen over getolereerde geluidsniveaus, het aanwijzen van stiltezones en het gebruik van geluidsonderdrukkende technologieën.

Hulpmiddelen en technieken voor effectieve communicatie in omgevingen met veel lawaai

Om effectief te kunnen communiceren op werkplekken waar veel lawaai is, is het des te belangrijker om geluidsoverlast waar mogelijk te beperken. Om dit te doen kunnen werkgevers investeren in hulpmiddelen en toepassingen, waarbij je kunt denken aan koptelefoons met ruisonderdrukking, portofoons en visuele hulpmiddelen om de communicatie te verbeteren. Als er uitleg of trainingen worden gegeven, dient dit in een stille ruimte te worden gedaan of op moment dat er minder lawaai is. Verstrek informatie op een duidelijke en beknopte manier, en geef prioriteit aan het gebruiken van eenvoudige termen zodat iedereen de informatie kan begrijpen. Werk ook met actieve luistertechnieken, zoals het herhalen van informatie en het stellen van vragen. Al deze dingen moeten worden aangemoedigd, evenals het gebruik van non-verbale communicatie zoals handgebaren en lichaamstaal. Dit alles zal zorgen voor een effectieve communicatie in omgevingen met veel lawaai.