Carrière Mogelijkheden Voor Mensen Zonder Een HBO Of Universitaire Diploma

205

Als je geen diploma hebt, dan zijn er nog veel professionele mogelijkheden. Je moet wel onderzoeken waar je interesses liggen, welke loopbaankeuzes het beste passen bij jezelf en je vaardigheden, wat je leuk vindt om te doen, of je al ervaring hebt op een bepaald vlak en wat je capaciteiten zijn. Maar als je dit doet kun je ook zonder diploma op zak een geweldige loopbaan ontwikkelen.

Bron: tlnt

Vaardigheden

Veel beroepen vereisen bepaalde vaardigheden, denk bijvoorbeeld aan loodgieterswerk, lassen en timmerwerk. Dit zijn fantastische beroepen voor mensen die liever met hun handen werken. Meestal heb je wel een bepaalde beroepsopleiding nodig en/of opgedane kennis in het vakgebied. Ervaring kun je ook vaak opdoen door het volgen van een stage.

Ondersteuning in de gezondheidszorg

Doktersassistenten, tandartsassistenten en thuiszorg assistenten zijn goede voorbeelden van ondersteunende functies binnen de gezondheidszorg. Je biedt met zo’n baan belangrijke hulp, je helpt het medische personeel en je stelt patiënten gerust. Hoewel je vaak wel een diploma nodig hebt om dit werk te mogen doen, vereisen de meeste banen geen HBO of universitaire diploma aangezien het meer gericht is op de praktijk.

Bron: careerfoundry

Verkoop en klantenservice

Functies in de verkoop en in de klantenservice zijn perfect als je geen diploma hebt. Je kunt namelijk laten zien wat je in je mars hebt door het werk te doen. Het zijn resultaatgerichte functies, met veelal doorgroeimogelijkheden naar management functies.

Bron: betterup

Informatietechnologie

De IT-sector groeit snel en het heeft veel kansen op basis van werkgelegenheid. Je hoeft geen diploma te hebben voor dit vak, want je kunt je kennis ook op veel andere manieren opdoen. Denk aan banen in het repareren van computers, netwerkbeheer, hosting of het ontwikkelen van websites en andere web gerelateerde producten.