Uitdagingen als je een Woning Koopt via een Veiling

276

Als je geïnteresseerd bent om een erg goede deal te maken, kun je overwegen om een woning te kopen via een veiling. Wanneer een woning geveild wordt, betekent dat de hypotheekverstrekker de woning heeft teruggenomen van de huiseigenaar en dit kan gebeuren vanwege diverse redenen. De meest voorkomende reden achter een executie verkoop, is omdat de huiseigenaar de hypotheek niet meer kan betalen. De hypotheekverstrekker, meestal de bank, wil dan de woning zo snel mogelijk verkopen om hun geld terug te krijgen. Vaak wordt de prijs van de woning vastgesteld op basis van het bedrag dat de huiseigenaar hen verschuldigd is en dit ligt vrijwel altijd onder de marktprijs. Een geveilde woning is dus vaak een goedkopere investering.

Bron: bankrate

Het kopen van een pand via een veiling, is echter een riskante investering. In beslag genomen woningen zijn vaak in slechte staat en je bent veelal veel geld kwijt aan renovaties en reparaties. Huiseigenaren van woningen die worden geveild bevinden zich in een financieel stabiele positie en waren mogelijk dus ook niet in staat om reparaties te doen en de woning op de juiste manier te onderhouden. Dus, als je enkel rekening houdt met de prijs van de woning, zul je geld verliezen na het sluiten van de deal. Je moet ook rekening houden met de kosten van de renovaties en de resterende waarde van de woning.

Bron: thebalance

Een van de grootste risico’s van de aankoop van geveilde woningen op een executieveiling, is als je een pand koopt dat niet voldoet aan de wettelijk gestelde eisen. Je kunt hierbij denken aan de benodigde papieren, zoals vergunningen. Ook kan het zijn dat een woning die je koopt op een veiling bepaalde milieueisen schendt, zoals bijvoorbeeld asbest. Soms kun je dit soort dingen niet van te voren weten, omdat je de woning niet altijd op voorhand kunt inspecteren.

Als een investeerder in onroerend goed is het belangrijk om alle benodigde informatie en documenten te verzamelen die beschikbaar zijn. Je kunt onder meer aanvraag doen bij de gemeente of de provincie. Ook online zijn er openbare registers te vinden. Zo kom je meer te weten over de plaatselijke regelgevingen en is de kans dat je een miskoop begaat een stuk kleiner. Als je niet uitkijkt, kan een woning die je koopt via een veiling je uiteindelijk meer kosten dan het je oplevert.