Enkele Nadelen van het Zelfstandig Ondernemerschap

211

Het is goed als je je bewust bent van de typische nadelen die gepaard gaan met het zelfstandig ondernemerschap. Het kan je helpen om oplossingen te vinden en de effecten ervan te verminderen. Zelfstandig ondernemer zijn heeft natuurlijk een aantal voordelen, maar er zijn ook minder leuke dingen die je zal moet overwinnen. In dit artikel bespreken we enkele nadelen van zelfstandig ondernemerschap.

Bron: reginaldchan

Een onvoorspelbaar inkomen

Een vast inkomen is in eerste instantie niet gegarandeerd en ook in de toekomst is de kans groot dat je inkomen blijft schommelen of zelfs onvoldoende is. Het zelfstandig ondernemerschap kan in het begin moeilijk zijn. Hoewel je vaak een bedrijfsplan hebt voordat je van start gaat, gaan de dingen soms niet zoals gepland.

Je eenzaam voelen

De recente pandemie heeft duidelijk gemaakt hoe alleen werken kan leiden tot psychische problemen. Hoewel het aanvankelijk misschien spannend is om alleen te zijn, komt eenzaamheid vaak na loop van tijd opzetten en dit kan de productiviteit schaden.

Bron: oberlo

Voortdurend multi tasken

Omdat je zelf verantwoordelijk bent, vallen ook alle taken op jou. Denk aan het doen van inkopen, het bijhouden van de adminsitratie, het contact behouden met klanten, het opstellen van facturen en meer. Totdat je in de gelegenheid bent om andere freelancers of werknemers te kunnen inhuren, zul je al deze dingen zelf moeten doen.

Weinig vrije tijd

Het kan zijn dat je bijna alle dat je wakker bent besteedt aan je werk. Je hoopt natuurlijk te kunnen werken wanneer je er zin in hebt en vrij te nemen wanneer je dat wil, maar in werkelijkheid is dit vaak anders. De meeste zelfstandige ondernemers werken vrijwel non-stop.

Meer stress

De dagelijkse activiteiten die gepaard gaan met het voor jezelf werken zijn minder voorspelbaar, wat kan leiden tot meer stress. Je stressniveau kan ook toenemen als je taken moet uitvoeren die niets met je vakgebied te maken hebben. Het is belangrijk om een plan te hebben dat je een gevoel van richting geeft, zodat je je kan blijven focussen op je doelen.