Voormalig Advertentie Directeur van Google Lanceert Zoekmachine Neeva Zonder Trackers

327

Onlangs verscheen er een nieuwe zoekmachine zonder advertenties en trackers op de markt in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Bedenker Sridhar Ramaswamy, die 16 jaar lang de advertentiedivisie van Google leidde, vertelde aan BBC News dat de technologie industrie gegevens van mensen begint te misbruiken en dat hij daar niet langer deel van wilde uitmaken.

De Neeva zoekmachine biedt de mogelijkheid om gratis zoekopdrachten te doen, evenals extra functies zoals wachtwoordbeheer en een virtual private network (VPN)-dienst, waarvoor een abonnement nodig is. De onderneming heeft al 77,5 miljoen dollar aan financiering opgehaald bij investeerders.

De concurrentie tussen Neeva en Google voor het gebruiken van een privacy gerichte zoekmachinegebruiken is niet nieuw. DuckDuckGo is een van de anderen en heeft naar verluidt 0,64 procent van de wereldmarkt in handen. Startpage en Qwant zijn twee andere opvallende nieuwkomers op de markt.

Neeva is volgens Ramaswamy een user-first platform (gebruikers eerst) dat de nadruk legt op anonieme en transparante zoekopdrachten, in plaats van een zoekmachine die advertenties aanbiedt. Hij is er van overtuigd dat het internet niet mag worden overspoeld met reclame, SEO spam en ongerelateerd materiaal. Maar het moet volgens hem iemands persoonlijke webruimte zijn. Om de invloed van zakelijke dominantie te vermijden op het world wide web, hebben ze het zoeken opnieuw ontworpen door gebruikers keuze te geven over bronnen en ze nauwkeurige en transparante resultaten te bieden. Evenals privé en op maat gemaakte ervaringen.