Vaardigheden voor Verbale Communicatie

409

Verbale communicatie is de uitwisseling van informatie via spraak met een andere persoon. Daarom verwijst deze term naar zowel mondelinge als schriftelijke communicatie. De uitdrukking wordt echter vaak gebruikt om alleen gesproken communicatie aan te duiden. Als het gaat om de verbale component van communicatie, draait alles om de woorden die iemand gebruikt en hoe die worden ontvangen en opgevat.

Bron: verywellmind

Wat zijn de elementen van verbale communicatie?

Taal gebruiken om ideeën duidelijk en bondig over te brengen is het belangrijkste doel van verbale communicatie. De directe communicatie tussen twee personen, wordt interpersoonlijke communicatie genoemd. Groepsgesprekken zijn gesprekken tussen een kleine groep mensen, terwijl spreken in het openbaar het overbrengen van informatie aan een groot publiek is.

Bron: etonx

Methodes om effectief te communiceren op het werk

In een werkomgeving vindt verbale communicatie plaats tussen een groot aantal mensen en in groepen. Je kunt hierbij denken aan collega’s, leidinggevenden, werknemers, klanten, stagiaires, studenten het publiek.

Dingen uitspreken

Door mondelinge communicatie kan men een vertrouwensband met anderen opbouwen. Met communicatie kun je erachter komen of werknemers hulp nodig hebben, inzichtelijke feedback geven en krijgen, en meer. Sommige teamleden zullen profiteren van één-op-één communicatie om instructies beter te begrijpen. Dit is met name het geval als iemand meer gereserveerd is en zich soms ongemakkelijk voelt in het bijzijn van anderen.

Bron: advergize

Tips om de mondelinge communicatie te verbeteren

Besteed tijd aan het aanscherpen van onderstaande communicatievaardigheden om succes te hebben op het werk. Denk aan: actief luisteren, duidelijk communiceren, informatie beknopt overbrengen, zekerheid uitstralen, empathie tonen, vriendelijkheid communiceren, ruimdenkendheid zijn, feedback geven en vragen, communiceren met respect, en non-verbale communicatie zoals lichaamstaal, de toon van je stem, het maken van oogcontact en dergelijke.