Het verschil Tussen Custom en Spec Huizen

370

Als je op zoek bent naar een nieuwbouwwoning of er een laat bouwen, heb je de keuze tussen custom en spec woningen. Een spec huis is een huis dat is gemaakt door het bouwbedrijf als prototype om de kwaliteit van hun diensten te laten zien of woningen die ze voor jou kunnen bouwen en die al ontworpen zijn. Custom huizen zijn gemaakt aan de hand van de keuzes van de klant. De verschillen tussen deze twee soorten woningen zijn dan ook groot.

Bron: roccacustomhomes

Betrokkenheid

Meest neemt het bouwbedrijf bij het bouwen van een spec huis de belangrijkste beslissingen. Zij hebben het huis ontworpen, de plannen gemaakt en een budget. Bij een huis op maat, oftewel een custom huis, worden deze belangrijke beslissingen genomen door de eigenaar van de woning; degene die voor het huis betaalt.

Aanpassingen

Een spec huis is over het algemeen niet aanpasbaar, alhoewel er soms wel een aantal basis keuzes worden aangeboden, zoals bij prefab woningen. De woning wordt verder gemaakt door het plan te volgen en het idee van de architect die de woning heeft ontworpen. Hierbij wordt vaak ook rekening gehouden met de omgeving. Bij een huis op maat kan alles gepersonaliseerd worden. De huiseigenaar heeft controle en de regie over het huis.

Bron: cranbrookcustomhomes

Kosten

Een spec huis kost relatief gezien een stuk minder om te bouwen. Aangezien het bouwbedrijf vaak meerdere woningen tegelijkertijd bouwt en er tevens geen extra kosten zijn voor het ontwerpen ervan. Een huis dat op maat gemaakt wordt is veel duurder om te bouwen en dit is afhankelijk van de wensen van de eigenaar.

Bron: bosthomes

Locatie

De locatie van een spec huis is vaak al vastgesteld en op deze manier koop je niet alleen een woning maar ook de grond. Er zijn wel aanbieders die spec huizen bouwen op jouw eigen locatie. Een huis dat je op maat laat maken, kan gebouwd worden waar de eigenaar wenst. In beide gevallen dien je rekening te houden met de eisen van de gemeente en de provincie.