De Voordelen van een HELOC

566

HELOC is de afkorting voor Home Equity Line Of Credit. Het is een krediet voor eigen vermogen, waarbij een lener een maximumbedrag leent. Veelal dient een woning als onderpand voor de lening. In tegenstelling tot een Home Equity Lening, biedt HELOC krediet dat je kunt aanvragen op een moment dat je het nodig hebt. Hoewel het geen traditionele methode van lenen is, heeft het enkele voordelen die deze vorm gunstig maken.

Bron: mtechzambia

Je kunt in aanmerking komen voor een laag JKP

JKP staat voor Jaarlijks Kosten Percentage. Op het moment dat de traditionele hypotheekrente de afgelopen jaren het hoogst geweest is, is dit het perfecte moment om te profiteren van deze vorm van krediet. Bij de gebruikelijke bank als geldschieter, zul je moeten kunnen voldoen aan bepaalde eisen bijvoorbeeld voor het afsluiten van een hypothecair lening. Als je hier niet aan voldoet, zul je de lening ook niet kunnen afsluiten. HELOC biedt leningen aan, ook als je niet voldoet aan al deze strenge eisen. Maar je moet de rente van de lening wel op tijd betalen. De beste tarieven van een HELOC krediet liggen rond de 5 procent. De gemiddelde rente voor leningen van creditcards liggen daarentegen een stuk hoger, rond de 16 procent.

Bron: citygoldmedia

De rente kan fiscaal aftrekbaar zijn

In sommige gevallen kan HELOC je bepaalde fiscale voordelen bieden. Dit verschilt wel per situatie en hangt tevens af van de regels en wetgevingen. Flexibele aflossingsmogelijkheden. HELOC’s bieden vaak flexibiliteit in termen van hoe je deze kunt afbetalen. Het betalingsschema van de lening kan worden vastgesteld, op basis van de wensen van de kredietverstrekker. De maximale tijd van een HELOC is 30 jaar.

Bron: bizdatainsights

Waarom zouden kredietverstrekkers een HELCO moeten vermijden?

Traditionele woningkredieten bieden een vaste rentevoet, ongeacht hoe de rente is gestegen of gedaald sinds je de lening bij de bank hebt genomen. Het afbetalingstarief blijft hetzelfde voor de klant, maar dit geldt niet voor een HELOC. Dit betekent dat de rente omhoog of omlaag kan gaan, op basis van de beslissingen van de regering. Je kunt een HELOC lening afsluiten voor een bepaalde rente, maar deze kan altijd aan veranderingen onderhevig zijn.

Een nadeel van een HELOC is, dat het vaak afhankelijk is van de discipline van de kredietnemer. Omdat HELOC’s je tijdens de opnameperiode alleen rente laten betalen, is het gemakkelijk om dit soort leningen impulsief af te sluiten voor een erg groot bedrag. Als de lener de rente niet op tijd betaalt, is het ook mogelijk dat dit maar blijft toenemen. Als de lener geen geld terugbetaald, dan beginnen de betalingen aanzienlijk omhoog te gaan.