Wanneer Moet een Huisverkoper de “Closing Costs” Betalen?

128

In Amerika wordt de term “closing costs” gebruikt om alle kosten aan te geven naast de aanbetaling en de verkoopsom zelf. Sommige van deze kosten worden betaald door de verkoper en andere door de koper. In Nederland worden de overige kosten van een woning ook verdeelt en het is belangrijk om rekening te houden met deze extra kosten bij het verkopen of kopen van een woning. In het kort, alle prijsafspraken worden door de koper en de verkoper vastgelegd in het verkoopcontract, die beide partijen overeenkomen en ondertekenen. De koper is verantwoordelijk voor bepaalde kosten, maar de meeste kosten moeten worden betaald door de koper.

Bron: theglobeandmail

In de meeste gevallen worden deze extra kosten, ook wel kosten koper genoemd, zoals al aangegeven is in de naam door de koper. Je kunt hierbij denken aan advieskosten, notariskosten en overdrachtsbelasting. Verkopers betalen wel een courtage, als ze voor de verkoop gebruik hebben gemaakt van een makelaar. Dit valt echter niet onder de “closing costs” van een woning. Het komt bijna nooit voor, maar er kan worden overeengekomen om de bijkomende extra kosten van de koper, te delen. In dit geval zal dit in het contract worden vastgesteld.

Bron: sarahpollyealaw

Verkopers betalen dus zeer weinig tijdens de verkoop van een woning. Als ze het huis niet willen renoveren of ander projecten willen uitvoeren om het huis waardevoller te maken, hoeven ze niet veel uit te geven voordat het huis wordt verkocht. Het gemiddelde courtage dat ze aan een makelaar moeten betalen ligt tussen de 1.5 en 2% van de verkoopwaarde van de woning. De kosten voor de koper bedragen gemiddeld tussen de 4 en 6%, van de verkoopwaarde van de woning.

Bron: caspianrealty

Natuurlijk is er altijd ruimte voor onderhandelingen. In een kopersmarkt, is het heel gebruikelijk voor de verkoper om wat meer te betalen. Zelfs in een verkopers markt, bieden sommige huiseigenaren aan om een deel van de kosten op zich te nemen, bijvoorbeeld omdat de woning al te lang te koop staat.