Dingen om te Overwegen Voordat Je een Appartement Koopt

295

Het kopen van elke vorm van onroerend goed is een moeilijke klus en dit geldt ook voor het kopen van een appartement, oftewel een condo. Voor veel mensen is het tevens de grootste investering van hun leven en niet iets dat je iedere dag doet. Afhankelijk van de eisen van de kopers, zijn ze geïnteresseerd in een verscheidenheid aan woningen. Veel stadsbewoners kiezen liever voor een appartement, dan voor een woning.

Bron: housing

Condo is een Engelse afkorting voor het woord Condominium. Een condo, oftewel een appartement, is een privé eigendom van een groter pand. Dit pand is onderverdeeld in diverse eenheden en vaak zijn de bewoners gezamenlijk eigenaar van de gemeenschappelijke ruimtes, zoals: zwembaden, garages, liften, gangen, de tuin, het dakterras en sportscholen. Appartementen hoeven overigens niet altijd hoogbouw te zijn, er zijn ook appartementen die laagbouw zijn of verspreid liggen over een terrein. De gemeenschappelijke ruimtes van deze appartementen, worden in veel gevallen beheerd door een “een vereniging van huiseigenaren”.

Bij het kopen van een appartement, is het belangrijk op een aantal dingen te letten. de belangrijkste overwegingen hebben we hier voor jou op een rij gezet:

Controleer de financiën

Voordat je een woning koopt, dus ook een condo, is het belangrijk om alle financiële zaken goed te regelen. De meeste woningen vereisen bijvoorbeeld een aanbetaling. Het eerste wat je moet uitzoeken is de prijs van het appartement. Deze stap is belangrijk omdat het de hypotheekrente van de woning zal bepalen. Want voor de meeste mensen geldt dat ze de woning niet uit eigen zak kunnen betalen en hiervoor een hypotheek nodig hebben. Controleer en vergelijk alle aangeboden hypotheekrentes bij verschillende aanbieders.

Overweeg de levensstijl

Voordat je een appartement koopt, moet je nadenken over je eisen en levensstijl. Appartementen hebben gedeelde eigendommen, waardoor je dus ook deels aansprakelijk bent voor het onderhoud, tenminste als je een fatsoenlijke eigenaar wilt zijn. Bovendien zijn hier kosten verbonden. Soms betaal je een maandelijkse bijdrage, maar dit kan ook anders geregeld zijn. Maak dus een beslissing wat voor levensstijl je wil leiden en of het appartement dat je op het oog hebt hierbij past.

Zoek een gespecialiseerde makelaar

Tegenwoordig zijn er zoveel makelaars, maar slechts een handvol bieden kwaliteit dienstverlening aan. Als je als koper op zoek bent naar een aankoopmakelaar, kies dan voor een makelaar die gespecialiseerd is in appartementen, met een goede reputatie. Idealiter wil je iemand die de best passende woning kan opsporen, passend bij jouw behoeften.

Beslis welke voorzieningen je nodig hebt

Appartementen bieden vaak een verscheidenheid aan voorzieningen en ze zijn erg populair bij de nieuwe generatie. Veel nieuwe appartementen die worden verkocht, komen met een keuze uit verschillende opties als het gaat om het installeren van voorzieningen. Denk aan huishoudelijke apparaten en de soort keuken.

De buurt

Naast het appartement zelf, is het ook belangrijk om buurt te verkennen. Is het een buurt waar jij je thuis voelt? Waar je je op je gemak voelt? En waar de voorzieningen zijn die je nodig hebt? Deze dingen zijn erg persoonlijk en je doet er verstandig aan om er zelf op uit te gaan en alvast kennis te maken met jouw potentiële nieuwe omgeving, voordat je tot de koop overgaat.

Bron: houseofkinoko

Doe onderzoek naar de beheerder van het gebouw

Probeer dan te weten te komen, wie verantwoordelijk zal zijn voor het gebouw en de gang van zaken. Dit proces is van cruciaal belang, als je een appartement wil kopen in een gebouw waar de dingen goed georganiseerd zijn. Het kan namelijk behoorlijk irritant zijn, als je moet betalen voor voorzieningen in de vorm van verenigingscontributie, als hier vervolgens niet aan jouw wensen voldoet.

Controleer vereniging vergoedingen en voorschriften

Veel mensen die voor het eerst een appartement kopen, maken een fout door de regels en voorschriften van de vereniging niet door te nemen. Het is essentieel om deze documenten goed door te nemen. Denk aan de kosten, maar ook de do’s en dont’s als bewoner van get gebouw. Er zijn vaak regels opgesteld voor restricties als het gaat om het decoreren van het balkon, geluidsbeperkingen, het reserveren van gemeenschappelijke ruimtes, enz. Slimme potentiële kopers, evalueren dit systeem van te voren.

Zorg voor een hypotheek

Het kopen van een appartement heeft veel voordelen, maar je moet wel duidelijkheid hebben over de financiële situatie voordat je de deal sluit. Je moet nagaan of je je in een positie bevindt, om de maandelijkse hypotheek te kunnen betalen. Vraag de bank om het aflossingsschema, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Kredietverstrekkers zijn niet altijd even makkelijk als het gaat om het kopen van appartementen, dus het is goed om dit van te voren te onderzoeken.

Bron: aspenspring

Krijg duidelijkheid over andere kosten

Appartementen kunnen net zoveel kosten hebben als een huis. Vraag jouw verzekeringsagent of adviseur met welke kosten je te maken krijgt. Zo heb je een overzicht van alle kosten bij elkaar, voordat je overgaat tot het zetten van jouw handtekening. Onderhandel met de commissie van het gebouw, als je een van de vergoedingen onnodig vindt of je er geen gebruik van maakt. Maandelijkse bijkomende vergoedingen dekken meestal het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes, zoals lobby’s, liften, zwembaden, recreatieruimten en parkeerplaatsen. Maar het kan nooit kwaad om dit vooraf zwart op wit te hebben.