Hoe Werken Vastgoed Commissies?

324

Een vastgoed commissie, of onroerend goed commissie, is een percentage van de totale aankoopprijs van het onroerend goed dat meestal wordt betaald aan de makelaar. Dit kan zowel de aankoop- als de verkoopmakerlaar zijn. Makelaars verdienen deze commissie meestal alleen, als ze de woning verkopen of aankopen. Deze makelaarscommissie staat ook wel bekend als een courtage of provisie.

Bron: thinkrealty

Hoeveel bedraagt de courtage?

De vastgoed commissie ligt meestal tussen de 1 en 2 % van de verkoopprijs van de woning. Als je een huis verkoopt, zal een hogere commissie ook betekenen dat de makelaar beter zijn best doet. De makelaar verdient dan immers ook meer. Stel dat een huis wordt verkocht voor €300.000,-, dan bedraagt de commissie van de makelaar ruwweg tussen de €3000,- en €6000,- euro. Als je werkt met een professionele en kundige makelaar, nemen ze in ruil voor deze commissie jou een hoop werk uit handen. Denk natuurlijk aan het vinden van een koper, maar ook aan het maken van foto’s van de woning en het regelen van de contracten.

Wat is inbegrepen in een courtage?

Het verschilt per makelaar en wat je onderling hebt afgesproken, welke dingen zijn inbegrepen in de commissie van de makelaar. Soms rekenen makelaars naast hun provisie opstartkosten of brengen ze andere werkzaamheden in rekening. Denk bijvoorbeeld aan het extra betalen voor het maken van foto’s of extra kosten om de woning op onafhankelijke huizenplatforms te plaatsen. Deze kosten kunnen eenmalig zijn, maar ook maandelijks. Het nadeel van de laatstgenoemde variant is, dat het voor de makelaar niet erg is als een woning lang te koop staat. Ze verdienen echter een maandelijks bedrag tot de woning verkocht is. Vaak is het ook nog zo dat je niet zomaar van makelaar kunt wisselen en je dan een boete verschuldigd bent.

Brond: v

Woning reparaties

Als je een woning aankoopt met behulp van een aankoopmakelaar, kunnen zij je vaak helpen met een bouwkundige inspectie. Op deze manier kun je achter verborgen gebreken komen, die vervolgens zullen moeten worden hersteld voordat je de woning koopt. Deze taxaties en rapportages zitten niet altijd inbegrepen in de provisie van de makelaar.

Welke commissie rekenen de meeste makelaars?

De meeste makelaars rekenen tussen de 1-2 procent. Dit lijkt misschien een klein verschil, maar op een woning van een half miljoen euro, is dat een verschil tussen een provisie van 5.000 en 10.000 euro. Om er zeker van te zijn dat je de beste deal sluit, kun je het beste aankloppen bij meerdere makelaars voor het opvragen van offertes. Vraag zowel naar het percentage van de courtage, als de bijkomende extra kosten die ze rekenen. Je kunt overigens bij sommige makelaars ook onderhandelen over het tarief van de provisie. Bij grotere en duurdere woningen ligt dit meestal lager, zo rond de 0.5%. Vergeet niet om je enkel te richten op de prijs, maar vraag ook wat een makelaar allemaal voor je zal betekenen.

Bron: homelight

Wie betaalt vastgoed commissies?

Meestal wordt de commissie betaald door de verkopende partij. Deze betaalt de courtage na de verkoop van de woning. De makelaar is meestal verantwoordelijk voor het netwerken, het regelen van bezichtigingen, open deur dagen en het nemen van foto’s voor de website. Voor al deze taken ontvangen ze een vergoeding in de vorm van een percentage. Omdat je deze fee pas op het einde van de rit betaald, hoef je het geld niet van te voren op te hoesten.