Duitse cyber Veiligheidsautoriteit Waarschuwt voor Gebruik van Russische Antivirus Software

304

Duitsland heeft gewaarschuwd voor het gebruik van de Russische anti virussoftware Kaspersky, dat zijn hoofdkantoor in Rusland heeft. Na de Russische invasie in Oekraïne heeft het Federale Bureau voor Informatiebeveiliging van Duitsland deze waarschuwing afgegeven. Men denkt namelijk dat Russische informatietechnologie bedrijven deze software gebruiken om te spioneren en hiervoor dus gebruik maken van dit anti virusplatform voor het uitvoeren van cyber aanvallen.

Bron: kaspersky

Kaspersky zelf heeft deze bewering echter ontkend en aangegeven dat “de waarschuwing op politieke gronden is gedaan”. Kaspersky eist daarnaast een verduidelijking van het Federale Bureau voor Informatiebeveiliging over hun beslissing. Zelf laten ze weten dat ze een private onderneming zijn in de wereldwijde cyber security markt en dat ze geen banden hebben met Rusland of een andere regering.

Bron: kaspersky

Hoewel Federale Bureau voor Informatiebeveiliging geen beschuldigingen heeft geuit over de huidige Kaspersky producten, hebben ze wel gezegd dat het huidige conflict tussen Oekraïne en Rusland een grote bedreiging is voor de Europese Unie, de NAVO en Duitsland. De autoriteit verwacht dan ook dat het risico op cyberaanvallen groot is.

Het Federale Bureau voor Informatiebeveiliging zei hierover het volgende: “Een Russische I -fabrikant kan zelf offensieve operaties uitvoeren en tegen zijn wil gedwongen worden om bepaalde systemen aan te vallen, of zelf bespioneerd te worden als slachtoffer van een cyberoperatie zonder zijn eigen medeweten of als instrument voor aanvallen worden gebruikt tegen zijn eigen klanten.”

Bron: bbc

Ook het National Cyber Security Centre van het Verenigd Koninkrijk heeft alle overheidsdiensten gewaarschuwd voor het gebruik van Kaspersky producten. Om op die manier de Nationale veiligheid te waarborgen.