Inlichtingendiensten Onderzoeken de Hack op Viasat

318

Viasat is een Amerikaanse aanbieder van satellietcommunicatie en is gehackt op de dag dat Oekraïne is binnengevallen door Rusland. Er wordt dan ook gedacht dat Rusland achter deze meest massale cyberaanval zat. De hack trof zowel militaire, overheids- als openbare instanties op het gebied van communicatie.

Bron: vemsolutions

Westerse inlichtingendiensten hebben de cyberaanval onderzocht en hoewel deskundigen nog geen openbare beschuldiging hebben geuit, denken ze dat Rusland de satellietcommunicatie heeft gehackt om apparaten uit te schakelen op de dag dat de invasie begon. Oekraïne heeft echter bewezen dat ze bestand zijn tegen dit soort cyberaanvallen. Oekraïne is niet het enige getroffen land, hiertoe behoren ook andere Europese landen.

Bron: viasat

Viasat verzorgt communicatie via een netwerk van satellieten; communicatiesatellieten. Viasat liet weten dat ze de modems van sommige klanten moesten vervangen na de aanvallen, maar dat de kern netwerkinfrastructuur en de satelliet zelf niet zijn beschadigd. Viasat vertelde het volgende in een verklaring: “Viasat werkt actief samen met distributeurs om onze dienstverlening te herstellen voor de vaste breedbandgebruikers in Europa die door deze gebeurtenis zijn getroffen.”

Bron: bbc

De Westerse inlichtingendienst zei het volgende: “Als de aanval uiteindelijk aan Rusland wordt toegeschreven, past dit heel goed bij het beeld dat we van hen verwachten, namelijk dat ze hun cyber capaciteiten gebruiken om hun eigen militaire campagne te steunen.” De Amerikaanse cyber autoriteiten hebben tevens deze waarschuwing gegeven: “we zijn ons bewust van mogelijke bedreigingen voor Amerikaanse en internationale satelliet communicatienetwerken.”