Hoe ga je Ermee Om als je Carrière Verdwijnt?

265

Mede als gevolg van de snelle vooruitgang in de technologie en het populairder worden van automatiseringsprocessen, verdwijnen sommige carrières. Dit kan erg lastig zijn voor werknemers, in het bijzonder als je werkzaam bent in een aantal specifieke sectoren waarvan jouw carrière in de nabije toekomst niet meer nodig is. Nieuwe software en geavanceerde robotica zijn de belangrijkste concurrenten van menselijke werknemers en deze worden steeds meer ingezet op de arbeidsmarkt. Ook andere risicofactoren, zoals de economische recessie en de enorme populariteit van outsourcing en het werken op afstand, kunnen een reden zijn voor het verdwijnen van banen. Daarom geven we hier enkele tips om een dergelijke onstabiele werkomgeving aan te pakken op de korte termijn.

Bron: inc

Maak een plan

Als je het gevoel hebt dat jouw baan en manier van broodwinning wordt bedreigd, doordat je carrière misschien zal verdwijnen, stel dan een realistisch plan op. Probeer de realiteit alvast te accepteren en concentreer je op wat je hieraan kunt doen. Een goed plan zal je helpen om te overleven door het veranderen van je carrière pad.

Bron: flexjobs

Start een noodfonds

Het maakt eigenlijk niet uit wat voor baan je hebt, want het is altijd verstandig om een noodfonds op te bouwen, voor als het werk schaars is. Met name als je verwacht dat er op gegeven ogenblik geen behoefte meer is aan jouw vaardigheden. Financiële experts raden je aan om drie tot zes maanden achter de hand te houden, om in je basis uitgaven te kunnen voorzien. Op die manier heb je voldoende tijd, om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en een nieuwe carrière te starten.

Zoek naar alternatieven

Probeer om niets uit te sluiten en alle opties open te houden. Zoek bijvoorbeeld niet alleen naar voltijdse banen, maar ook naar andere opties. Onderzoek welke mogelijkheden je hebt, om geld te verdienen. Regel indien mogelijk een tijdelijke baan, terwijl je je toekomstplan voor de lange termijn verder uitstippelt. Er zijn een aantal sectoren waar ontzettend veel werk beschikbaar is. Denk aan on-demand apps of freelance platformen. Als je flexibele werktijden kunt aanbieden, kun je hier je voordeel mee doen.

Bron: economictimes

Ontwikkel nieuwe vaardigheden

Om de kloof te overbruggen, is het essentieel om nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Denk hierbij aan het volgen van cursussen en het behalen van certificeringen. Dit zal ervoor zorgen dat je makkelijker een goede tussenoplossing vindt. Door het behalen van bepaalde certificaten, zal je jezelf makkelijker kunnen verzekeren van beter betaalde banen, zoals: web developer, grafisch ontwerper, fotograaf en nog veel meer. Maar om dit doel te behalen, dien  je wel een plan te maken voor de lange termijn.