Zijn QR Codes Gevaarlijk?

379

QR codes zijn een populair middel om informatie op te slaan en uit te wisselen in ons dagelijks leven. Ze worden eveneens alsmaar populairder en je ziet ze steeds vaker verschijnen. Velen van ons gebruiken deze codes om informatie te verspreiden voor verschillende doelen. Denk aan het betalen van een etentje in een restaurant, toegang krijgen tot een hotelkamer, het verkrijgen van diensten in ziekenhuizen en het kopen van producten in een warenhuis. Het gebruik van deze handige technologie, nam vooral een hoge vlucht tijdens de pandemie.

Bron: teiss

Deze onschuldige QR codes zijn echter gewoon een manier om gegevens op te slaan en zijn niet per se gevaarlijk. Toch kan de exploitatie en het misbruik van QR-codes riskant zijn. Veel hackers gebruiken QR codes bijvoorbeeld als aanvalsvector (toegangsmethode tot een computer of netwerk).

Bron: malwarebytes

De meest voorkomende manieren waarop dit gebeurt, hebben te maken met het bezoeken van een URL van de QR code of het controleren van de links die aan QR codes zijn gekoppeld. Nadat je op een van deze URL hebt geklikt die zijn opgeslagen in de QR code, wordt je gebracht naar een phishing website die je vraagt om een gebruikersnaam en wachtwoord van een andere website in te voeren. Cybercriminelen gebruiken vaak phishing e-mails met QR-codes, om een malware aanval te doen.

We gebruiken QR codes vaak om transacties uit te voeren en rekeningen te betalen en vooral tijdens de Covid 19 pandemie hebben veel landen “contactloze” manieren van communicatie en informatie uitwisseling gepromoot. Deze moedigen uiteindelijk het gebruik van QR codes aan, maar tegelijkertijd beïnvloeden ze ook financiële diefstal activiteiten.

Bron: kaspersky

Om de veiligheid bij het gebruik van QR codes te handhaven, is het belangrijk enkel QR codes te scannen van betrouwbare bronnen. Het is ook verstandig om in de eerste plaats scanners van derden te gebruiken, die de link naar de site weergeven. Zo kun je de inhoud zien, voordat je deze opent. Verder kun je de beveiliging van je apparaat regelmatig bijwerken, om maximale veiligheid tegen kwaadaardige activiteiten te garanderen.