Hoe zal Plan B als Gevolg van de Nieuwe Omikron Variant van COVID de Britse Economie Beïnvloeden?

325

De wereld is nog steeds aan het herstellen van de impact van eerdere Covid golven, maar de nieuwe Omikron-variant van COVID heeft al verschillende landen getroffen. Vanwege deze situatie heeft de Britse regering besloten, om een nieuwe reeks beperkingen op te leggen die Plan B worden genoemd. Nu vraagt men zich af hoe deze strategie de economie beïnvloedt?

Bron: proactiveinvestors

Soortgelijke beperkingen zullen ook in Schotland, Wales en Noord-Ierland worden ingevoerd. De wereld weet inmiddels hoe te werken onder Covid-beperkingen. Veel bedrijven benadrukten hun werkgevers niet terug te keren kantoor en werknemers zijn er nu aan gewend om vanuit huis te werken. Volgens het Office for National Statistics (Nationaal bureau voor statistieken) werkt bijna een derde van de werkende volwassenen in Groot-Brittannië vanuit huis. Er wordt dus verwacht dat de nieuwe beperking niet zo schadelijk voor de economie zal zijn als hiervoor.

Bron: jerseyeveningpost

Econoom Jonathan Gillham verklaarde: “De lockdown in januari 2021 had slechts een vijfde van de impact op de economische output van de eerste lockdowns.” Gillham legde het effect van Plan B op de economie als geheel, als volgt uit: “Ik zou me kunnen voorstellen dat het vrij beperkt zal zijn.” De economische gevolgen kunnen echter ernstig zijn voor individuele bedrijven zoals bars, restaurants, hotels en de vrijetijd industrie. Matthew Fell, beleidsdirecteur bij de CBI, legt uit: “Nieuwe beperkingen vormen een grote tegenslag voor bedrijven, met name voor de horeca en de detailhandel, die zich al in een kritieke handelsperiode bevinden. Ook voor andere sectoren zal het nadelige gevolgen hebben, zoals de transportsector.

Bron: finance-monthly

Regeringen moeten initiatieven nemen om deze sectoren te ondersteunen. Gillham gaf aan: “Als het op het juiste moment gebeurt, is het een goede zaak. Het gaat erom vroeg genoeg en doortastend genoeg op te treden om de maatregelen het effect te laten hebben dat ze geacht worden te hebben. Die timing is ontzettend moeilijk goed te krijgen.”