Kleine Boeren Gebruiken Slimme Technologie In Zuid-Afrika Voor Betere Groei

342

Kleine boerderijen in Zuid-Afrika hebben het enorm zwaar. Ze krijgen te maken met criminaliteit zoals berovingen en soms worden landarbeiders zelfs aangevallen. Dit kan veel verlies veroorzaken voor deze kleine ondernemingen. Ze moeten ook vechten om toegang te krijgen tot vruchtbare grond en water. Al deze uitdagingen komen veel voor in Afrika ten zuiden van de Sahara. In deze situatie krijgen veel kleine boeren steun van smart technologie en ervaren goede resultaten.


Credit: solidaridadnetwork

Siphiwe Sithole is een van de succesvolle kleine boeren die inheemse gewassen zoals amadumbe, cocoyams en bittergroenten verbouwt op haar kleine boerderij. Mevrouw Sithole heeft zich toegelegd op het telen van biologische en inheemse producten. Ze handelt onder haar eigen merk, African Marmalade, wat onder meer het geheim van haar succes is. Siphiwe Sithole zegt: “Hoe verder je van de markt bent, hoe meer je zult bloeden.”


Credit: news24

Grote commerciële boerderijen kunnen veel makkelijker dingen kopen zoals kunstmest en goede zaden. Ze hebben ook een bredere toegang tot meerdere markten. Siphiwe hoeft echter niet te concurreren met deze commerciële boerderijen. Ze legt uit: “We hebben met de escalerende olieprijzen gezien hoe verder je van de markt bent, hoe meer je zal bloeden en je niet in staat zal zijn om een deel van de spullen te verbouwen en te verkopen.”

Net als Siphiwe gebruiken veel kleine boeren in Zuid-Afrika technologie om het speelveld ietwat gelijk te trekken. Veel Agri-tech startups zoals Khula! creëren mogelijkheden voor kleine boeren. “Khula!” startup en haar app zijn in 2018 begonnen met zijn activiteiten. Het heeft inmiddels al een netwerk van 7.500 boeren opgebouwd. Honderden leveranciers en landbouwadviseurs zijn ook werkzaam binnen dit netwerk.


Credit: aatf-africa

De senior manager voor landbouw bij Nedbank Maluta Netshaulu zei over dit initiatief: “Er zijn momenteel veel platformen, maar er is er niet een die boeren helpt om de inputs te sourcen en die hen die vrijheid geeft om te kiezen.”