Hoe Je Jouw Actieve Luistervaardigheden Kunt Verbeteren

363

Actief luisteren is het proces waarbij je aandachtig luistert naar de spreker. Het geven van feedback en het observeren van de lichaamstaal van de spreker zijn belangrijke onderdelen van actief luisteren. Je moet tevens empathie tonen voor de emoties van de spreker. In feite is actief luisteren een onderdeel van effectieve communicatie. Onthoud dat de kunst van het luisteren het best belichaamd wordt door actief luisteren.

Credit: thoughtco.com

Om een actieve luisteraar te worden, hoef je eigenlijk alleen maar op te letten, want aandacht hebben en je concentreren is het belangrijkste onderdeel van actief luisteren. Zorg ervoor dat je je niet laat afleiden door je eigen gedachten en externe prikkels zodat je je aandacht erbij kunt houden.

Credit: inc.com
Om je actieve deelname te tonen stel je open vragen aan de spreker. Door dit te doen kun je een uitgebreid antwoord van de spreker krijgen. Het is ook nuttig om je gevoelens en je houding te delen. De communicatie moet namelijk van twee kanten komen, zodat het een interactieve sessie wordt die vruchtbare resultaten kan opleveren. Stel geen indringende vragen en toon aandacht voor de gevoelens van de spreker. Je kunt de spreker parafraseren of helpen door het hele gesprek in het kort samen te vatten.

Credit: brewminate.com

Geniet van een heleboel voordelen van actief luisteren in zowel je persoonlijke als professionele leven. Het zal je helpen om een echte band op te bouwen met mensen. Het is een effectieve vaardigheid die netwerken op de werkvloer verbetert. Het is ook een belangrijk instrument voor zelfempowerment.