Niewe regels voor drones in de EU en in het Verenigd Koninkrijk

553

Volgens de nieuwe regels moeten alle drones worden geregistreerd bij de luchtvaartautoriteit van het land in kwestie. Deze nieuwe regels zijn ingevoerd om ervoor te zorgen dat de autoriteiten weten wie de eigenaars zijn zodat ze hen kunnen opsporen indien drones onverantwoord of illegaal worden gebruikt. Of je nu voor recreatieve of commerciële doeleinden met een drone vliegt, de regels zijn hetzelfde.

De nieuwe regels hebben de verschillende soorten drones ingedeeld in hoge, middelhoge en lage risico’s. Voor drones met een laag risico hoeft geen vergunning te worden aangevraagd, maar er gelden wel gebruiksbeperkingen. Voor drones met een middelhoog risico moet een vergunning worden aangevraagd bij de bevoegde luchtvaartautoriteit op basis van een risico-evaluatie. Voor drones met een hoog risico moeten alle toepasselijke luchtvaartvoorschriften worden nageleefd.

Voor drones met een laag risico die in Europa worden verkocht, komt er een CE-markering (Conformité Européenne/Europese conformiteit) die aangeeft dat het product voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieubescherming. Drones die tot de laag-risicocategorie behoren, krijgen nog een subcategorie met aanvullende regels: A1, A2, en A3.

Drones met een gewicht van minder dan 250 gram behoren tot de A1-categorie en mogen boven mensen vliegen. Drones die behoren tot A2 zijn drones die meer wegen dan 250 gram, maar minder dan 2 kilogram en moeten op minstens 50 meter afstand van mensen gehouden worden. A3-drones zijn drones die meer dan 2 kilogram wegen en die mogen alleen op grote afstand van mensen vliegen.

In het VK gevestigde gebruikers van drones moeten nog steeds een vliegbewijs hebben en slagen voor de theoretische test van de luchtvaartautoriteit (Civil Aviation Authority) voordat zij met drones van meer dan 250 gram binnen 150 meter van mensen mogen vliegen.

DJI, een van ’s werelds bekendste dronefabrikanten, heeft de nieuwe regels verwelkomd. Er komt een overgangsperiode van twee jaar voor DJI-klanten die vóór 1 januari 2021 drones hebben gekocht waarop het CE-merkteken nog niet is aangebracht. Drone-exploitanten moeten voor meer details contact opnemen met de lokale autoriteiten.