Investeren in Cryptomunten

707

Cryptomunten staan erom bekend nogal onstabiel te zijn. Hoewel het een succesvolle investering kan zijn, brengt het ook hoge risico’s met zich mee. De Bitcoin kan bijvoorbeeld in één dag een koersschommeling van $1.000 hebben, terwijl andere onstabiele aandelen meestal slechts een koersschommeling van ongeveer $75 hebben. Als je jezelf echter als een risico-nemer beschouwt en je bereid bent dit risico te nemen, dan kunnen crypto’s een mooie aanwinst zijn voor je portefeuille.

Als je nog niet zoveel weet over cryptocurrencies, dan moet je je eerst verdiepen in base coins en alt coins. Base coins zijn munten die gekocht kunnen worden met fiat-valuta. Voorbeelden van base coins zijn Bitcoin en Ethereum. Alt coins zijn munten die niet direct met fiat-valuta kunnen worden gekocht. Om alt coins te verdienen moet je eerst base coins kopen met fiat-valuta en dan je base coins inwisselen voor alt coins. Voorbeelden van alt coins zijn Litecoin en Zcash.

Er zijn een paar manieren waarop je kunt investeren in crypto’s. Je kunt kiezen voor een directe investering of een indirectere manier door gebruik te maken van fondsen en aandelen. Beleggen in crypto’s met behulp van een aandelenfonds kan het beleggen stabieler maken. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over het bijhouden van een digitale portemonnee, maar je kunt er ook voor kiezen om met je crypto-fondsen te handelen zoals je dat met beleggingsfondsen zou doen. Een voorbeeld hiervan is de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), een fonds dat Bitcoin in portefeuille heeft. Het goede nieuws is dat GBTC een beetje stabieler is dan Bitcoin. Het nadeel is dat de beheerskosten iets hoger zijn dan de beheerskosten van een doorsnee indexfonds.

Een andere manier is door te investeren in bedrijven die zich bezighouden met cryptocurrencies. Bedrijven die zich richten op cryptocurrencies doen dat door middel van microprocessor-technologieën door hun eigen cryptocurrency te creëren of een platform te maken dat de cryptocurrency aanstuurt. Er zijn een paar bedrijven die beursgenoteerde aandelen hebben, zoals Visa, Mastercard, en Salesforce (CRM). Visa en Mastercard zijn de bedrijven die de klanten creditcards verstrekken. Zij zijn alleen verantwoordelijk voor het controleren van de geldstroom van digitaal krediet. Beide bedrijven hebben besloten om te gaan met cryptocurrencies door samen te werken met andere bedrijven zoals Coinbase voor Visa en Bitpay voor Mastercard.

Andere mensen beleggen liever helemaal niet in cryptocurrency vanwege de volatiliteit, terwijl sommigen er juist de voorkeur aan geven een rekening te hebben bij een cryptocurrency exchange en het risico niet erg vinden. Welke manier je uiteindelijk kiest hangt af van wat jij denkt dat het beste bij je past en van je eigen risicotolerantie.