Hoe kun je je baas overtuigen om voltijds vanuit huis te werken

672

Zoals velen van ons hebben gezien en ondervonden, heeft de pandemie praktisch de hele wereld gedwongen te sluiten en binnenshuis te blijven. Werknemers die vroeger op kantoor werkten, werken nu al maanden vanuit huis, waardoor ze meer tijd met hun gezin kunnen doorbrengen. Maar nu de wereld zich langzaam herstelt, is het weer tijd voor kantoor, en velen zijn daar niet zo blij mee.

Als jij één van de vele werknemers bent die er tegenop zien om weer de echte wereld in te gaan, zijn hier wat tips om je baas ervan te overtuigen dat je door kunt gaan met thuiswerken.

Wees eerlijk en open

Omdat je je emoties via het internet nooit goed kunt overbrengen, zou het zinloos zijn om een soort toneelstukje op te voeren alleen maar om je baas te overtuigen. Het enige waar je op moet letten, is dat het belangrijk is dat je open en eerlijk bent om je zorgen over het weer werken op kantoor effectief over te brengen. Je kunt je uitleg beginnen met de reden van je aarzeling; of het nu de angst is om het virus op te lopen of de noodzaak voor jou om thuis te zijn om voor je gezin te zorgen, beide zijn begrijpelijk en redelijk.

Sluit een compromis

Bij het uiten van je bezorgdheid moet je ook openstaan voor de bezwaren van je baas en proberen tot een compromis te komen. Indien je baas er toch op aandringt dat je terug naar kantoor komt, kun je specifieke veiligheidsmaatregelen voorstellen die je gerust kunnen stellen. Je moet niet schromen om je wensen kenbaar te maken. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, leidt dat immers ook tot betere veiligheidsmaatregelen voor de rest van het personeel.

Bied oplossingen

Een andere manier om je baas ervan te overtuigen dat je thuis moet blijven werken, is door hem of haar te benaderen met oplossingen, specifiek voor de problemen die jij en je collega’s tegenkwamen toen je thuis in quarantaine zat. Volgens carrière-experts hebben werkgevers liever dat hun werknemers probleemoplossers zijn dan probleemstarters. Dus misschien moet je eerst de problemen en hun oplossingen op een rijtje zetten voor je een een-op-eengesprek met je baas plant.

Bewijs van productiviteit

Het is begrijpelijk dat de bedenkingen van je baas uiteindelijk zullen leiden tot een vraag over productiviteit. Je kunt beginnen met te tonen dat je de nodige veranderingen kunt doorvoeren om doelen en deadlines te halen, zelfs zonder op kantoor aanwezig te zijn. Om je zaak kracht bij te zetten, kun je gegevens presenteren over hoe je je tijd indeelt en laten zien hoe je je inzet voor het team, terwijl je op afstand werkt.

Tot slot: weet waar je recht op hebt

Als je al je kaarten op tafel hebt gelegd en je werkgever nog steeds geen begrip heeft voor je gezondheidsklachten, kun je hem langzaam een duwtje in de rug geven door hem ervan op de hoogte te stellen dat het binnen je wettelijke rechten valt. Je kunt onderzoek doen en, nog belangrijker, een arbeidsrechten advocaat raadplegen om te zien of je gezondheids- en welzijnsproblemen door de wet worden erkend als een handicap.