Codeer bootcamps zorgen nu voor het behouden van werkgelegenheid

410

Laten we even stilstaan en naar het grote geheel kijken. Vandaag de dag zijn we sterk afhankelijk van technologie en we zijn ons ervan bewust hoeveel gemakkelijker ons dagelijks leven dankzij die technologie is. Net als ons dagelijks privé-leven, heeft technologie ook een grote invloed op onze toekomstige werkgelegenheid. Veel van de arbeidsplaatsen die er nu zijn, zullen over tien of twintig jaar misschien niet meer bestaan omdat ze geautomatiseerd zullen worden. Er zullen echter ook veel nieuwe banen worden gecreëerd. Eén daarvan is coderen. Het aantal banen waarin ervaring met coderen vereist is, zal in het komende decennium zeker sterk toenemen.

Met de technologische vooruitgang komt een aantal zaken ter discussie te staan. Hoewel er hierdoor misschien meer banen bijkomen, blijft er nog één specifiek probleem over: de competentiekloof. Kunnen we echt van gewone fabrieksarbeiders verwachten dat ze geavanceerde software coderen? Het antwoord ligt voor de hand – niet zonder opleiding.

Daarom zijn er in veel landen codeer-bootcamps georganiseerd om een spoedcursus coderen te geven, zodat mensen in een paar maanden kunnen leren hoe ze moeten coderen. Het doel is niet alleen om de jongere generatie te helpen deze vaardigheid bij te spijkeren, maar ook om de oudere generatie de kans te geven nieuwe vaardigheden te leren.

Alleen al in de VS en Canada zijn er naar schatting 25.000 studenten die deze bootcamps volgen en iets meer dan 10% van hen is ouder dan 40 jaar. Codeer-camps zijn niet alleen kostenefficiënter, maar ze kunnen iedereen ook een voorsprong geven bij het solliciteren naar een baan, vooral als ze het certificaat hebben om het te bewijzen. Hoewel het leren coderen een hele uitdaging is, kan enige kennis van coderen je uiteindelijk helpen op te vallen tussen andere kandidaten.

Maar maak je geen zorgen. Hoewel coderen een veelgevraagde vaardigheid kan worden, zal het niet de enige baan zijn die wordt aangeboden, want er zullen er nog veel meer zijn. Als coderen niets voor jou is, dan zijn er nog vele andere mogelijkheden.