Googles tidligere annonsesjef lanserer sporingsfri søkemotor Neeva

387

Nylig debuterte en ny søkemotor uten annonser og sporere i Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

Skaperen Sridhar Ramaswamy, som brukte 16 år på å drive Googles annonseavdeling, fortalte BBC News at teknologiindustrien har begynt å misbruke folks data og at han ikke lenger ønsket å være en del av den.

Neeva-søkemotoren gir et gratis søk sammen med tilleggsfunksjoner som passordbehandlertilgang og virtuell privat nettverkstjeneste (VPN) som trenger et abonnement og har samlet inn 77,5 millioner dollar i finansiering fra investorer.

Konkurransen mellom Neeva og Google ved å bruke en personvern-først søkemodell er ikke ny. DuckDuckGo er en av de andre; den har angivelig 0,64 prosent av det globale markedet. Startpage og Qwant er to andre bemerkelsesverdige markedsinnganger.

Neeva, ifølge Ramaswamy, er en bruker-først-plattform som legger vekt på anonyme, transparente søk i motsetning til å være en søkemotor som viser annonser. Han mener at i stedet for å bli oversvømmet med reklamer, SEO-spam og ikke-relatert materiale, bør internett være ens personlige romnett. For å unngå påvirkning fra bedriftsbias sporet over nettet, redesignet de søket ved å gi brukerne valg over kilder, og gir nøyaktige og transparente resultater samt private og skreddersydde opplevelser.