Er QR-koder farlige?

1453

QR-koder blir et populært middel for lagring og utveksling av informasjon i hverdagen vår. Mange av oss bruker nå kodene til å distribuere informasjon til forskjellige formål, inkludert å betale restaurantregninger, gå inn på hotellrom, få tjenester på sykehus og kjøpe produkter fra et varehus. Bruken av denne praktiske teknologien økte spesielt med pandemien.

Credit: teiss

Disse uskyldige kodene er imidlertid bare en måte å lagre data på og er ikke naturlig farlige. Men utnyttelse og misbruk av QR-koder kan være risikabelt på flere måter. Mange hackere bruker QR-koder som angrepsvektor.

Credit: malwarebytes

De vanligste måtene å øke trusselen på er å besøke QR-kodens URL eller sjekke koblingene knyttet til QR-koder. Etter å ha klikket på nettadressene som er lagret i QR-koder, vil den ta deg til phishing-nettstedet som ber deg skrive inn et brukernavn eller passord for et annet nettsted. Nettkriminelle bruker ofte phishing-e-poster som inneholder QR-koder for å utføre et skadelig angrep.

Vi bruker ofte QR-koder for å utføre transaksjoner og betale regninger. Spesielt under covid-19-pandemien fremmet mange land «kontaktfri» kommunikasjons- og informasjonsutvekslingsstrategier som til slutt oppmuntrer til bruk av QR-koder. Men samtidig påvirker det økonomiske tyveriaktiviteter.

Credit: kaspersky

For å vedlikeholde sikkerheten med QR-koder må du kun skanne QR-koder fra pålitelige kilder. Det er også lurt å bruke primært tredjepartsskannere som viser nettstedslenken. Slik at du kan se innholdet før du åpner dem. Videre kan du oppdatere enhetssikkerheten regelmessig for å sikre maksimal sikkerhet mot ondsinnet aktivitet.