Neobankkien synty: Pankit haastavat perinteiset rahoituslaitokset

102

Neobankit ja pelkästään digitaaliset pankit ovat nousseet esiin tarjoten uusia tuotteita ja palveluja, jotka ovat houkutelleet asiakkaita pois perinteisistä rahoituslaitoksista.

Digitaalisten ja mobiilipankkipalvelujen suosio on johtanut digitaalisten pankkimarkkinoiden merkittävään kasvuun, sillä digitaalisten pankkipalvelujen maailmanlaajuisten digitaalisten pankkimarkkinoiden odotetaan kasvavan 13-14 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2030 mennessä.

Koronapandemia on kiihdyttänyt digitaalisten pankkiratkaisujen käyttöönottoa, ja digitaalisten pankkimarkkinoiden keskeisiä toimijoita ovat muun muassa JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corporation ja Wells Fargo & Company.

Applen tulo pankkitoimintaan ja uuspankkien nousu

Apple on alkanut tarjota pankkipalveluja, muun muassa 4,15 prosentin korolla varustetun korkeatuottoisen säästötilin. Tämä Applen siirto voi houkutella asiakkaita pois perinteisistä rahoituslaitoksista ja kannustaa muita pankkien ulkopuolisia yhteisöjä aloittamaan pankkitoiminnan.

Pelkästään digitaaliset pankit, jotka tunnetaan myös nimellä neobankit, ovat kasvattamassa suosiotaan, sillä ne tarjoavat täysin digitaalisen pankkikokemuksen ilman fyysisiä konttoreita. Neobankkimarkkinoiden merkittävimpiä toimijoita ovat Atom Bank PLC, Fidor Bank Ag, Monzo Bank Ltd., N26, Revolut Ltd. ja Simple Finance Technology Corp.

Sulautettu luotonanto ja pankkitoiminnan tulevaisuus

Neopankit tekevät yhteistyötä kolmannen osapuolen sulautettujen lainojen myyjien kanssa tarjotakseen pk-yrityksille alustan, jonka avulla ne voivat saada elintärkeää rahoitusta heti, kun sitä tarvitsevat.

Sulautettu luotonanto integroi luotto- tai rahoitustuotteita muihin kuin rahoitusalan yrityksiin, jolloin asiakkaat voivat saada rahoitusta silloin, kun he sitä tarvitsevat, tuotemerkiltä, johon he luottavat.

Hyödyntämällä räätälöitävissä olevaa API:ta tai white label -ratkaisua neobankit voivat integroida kitkattomat sulautetut lainavaihtoehdot saumattomasti teknologiaekosysteemiinsä. Koko lainanantoprosessi nopeutuu, yksinkertaistuu ja on kitkatompaa, ja pk-yritykset voivat keskittyä varojen käyttöön niiden hakemisen sijaan.

Perinteisten pankkien haasteet ja mahdollisuudet

Perinteisten pankkien olisi keskityttävä innovointiin ja parempien digitaalisten pankkityökalujen tarjoamiseen pysyäkseen kilpailussa mukana. Asiakkaat arvostavat edelleen ihmissuhteita ja luottamusta, joita perinteiset pankit voivat hyödyntää tarjoamalla henkilökohtaista palvelua ja olemalla samalla innovatiivisia.

Rahoituslaitokset keskittyvät parantamaan asiakaskokemusta tarjoamalla henkilökohtaisia palveluja ja saumattomia digitaalisia kokemuksia. Pankit, jotka eivät pysy digitaalisten palveluiden perässä, voivat menettää asiakkaita niille, jotka pysyvät perässä.

Sääntelyhaasteet ja neobankkitoiminnan tulevaisuus

Digitaalisen pankkitoiminnan markkinat kohtaavat sääntelyhaasteita, kun hallitukset ja sääntelyviranomaiset yrittävät pysyä teknologian kehityksen tahdissa. Uusiin pankkeihin sovelletaan erilaisia sääntöjä ja säännöksiä, mikä voi olla kaksiteräinen miekka.

Uusien pankkimarkkinoiden ennustetaan saavuttavan 2229,03 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvon vuoteen 2030 mennessä, ja niiden CAGR on 53,4 % ennustejaksolla (2022-2030).

Digitaalisten lompakoiden yleistyminen on lisännyt verkkopankkialustojen kysyntää, ja neopankkialustojen kyvyn tarjota myyjille ja muille sidosryhmille yksinkertaisia ja helppoja prosesseja kuluissa vähentämällä ihmisten väliintuloa odotetaan lisäävän segmentin kasvua.