Mitä ihmettä?
Nähdessään tuon kaksivuotiaan koiran tekevän jotain luonnostaan poikkeavaa, sai se hänet pakostakin miettimään, että jokin ei ollut aivan oikein. Nyt sitä ei voinut olla näkemättä.  Kohdatessaan totuuden ja hyväksyessään sen, että jokin oli pahasti pihalla, oli jo aivan

liian myöhäistä. Mies nimeltä Su Yun tiesi, että oli suurissa vaikeuksissa. Ja pian poliisi kolkuttaisikin hänen ovelleen. Mitä ihmettä hän oli juuri todistanut? Klikkaa seuraavalle sivulle, niin kerromme lisää Sun Yunista ja hänen kovin eriskummallisesta koirastaan.

Täysin valmistautumaton
Su Yun luuli tietävänsä, mihin oli joutumassa ottaessaan koiran hoiviinsa. Hän oli tehnyt tutkimusta, lukenut arvosteluja ja tutustunut myös perinpohjin eksoottisiin koirarotuihin. Hän oli tehnyt kaikki tarvittavat hankinnat – koiranpeti, kaulapanta, shampoon sekä

kaiverretun tunnisteen. Hän luuli olevansa valmis sitoutumaan uuteen perheenjäseneen. Mutta kun koira alkoi kasvaa, jo niin paljon, ettei mahtunut enää petiinsä eikä kaulapanta tai ja hihna enää pidätellyt sitä, alkoi hän huolestua. Sitten tapahtui jotain käsittämätöntä.

Aikataulu
Kaikki alkoi aivan viattomasti. Su Yun asui Kunmingin kaupungissa Kiinassa kahden pienen lapsensa ja miehensä kanssa. Tämä ahkera äiti tunsi paineita perhe-elämän ja kokopäivätyön yhteensovittamisessa, joten hän päätti, että oli korkea aika lähteä lomalle.

Mutta Su Yun ei osannut arvatakaan, että kohtalolla olisi hänelle yllätys odottamassa. Näin he valmistautuivat yhdessä perheenä odotetulle lomalleen ja vannoivat, että tästä matkasta tulisi paras tähän mennessä. Ja niin tuo odotettu hetki jo pian koittikin, matkaan!

Kohtalon sanelemaa
Ja näin Yunin perhe lähti lomalle laukut pakattuina ja valmiina pitkään odotetulle Aasian-matkalleen. Se kuitenkin tulisi muuttamaan heidän elämänsä totaalisesti, mutta tästä heillä ei luonnollisesti ollut harmainta aavistustakaan. He eivät myöskään tienneet, että kaksi

vuotta myöhemmin heidän erehdyksensä nousisi kansainvälisiin uutisotsikoihin. Muutama päivä saapumisensa jälkeen perhe oli juuri alkanut päästä lomatunnelmaan, kun he törmäsivät pieneen pentueeseen. Koiranpennut vaikuttivat vastasyntyneiltä ja niin suloisilta

Oliko sen tarkoitus olla?
Näiden ihastuttavien pörröpallojen näkeminen sai Yunin perheen lapset välittömästi anelemaan vanhemmiltaan yhtä sellaista. Vaikka Su Yun ja hänen miehensä olivat harkinneet koiran adoptoimista perheeseen viime viikkoina, eivät he kuitenkaan olleet

odottaneet löytävänsä etsimäänsä juuri lomansa aikana. Ehkä se oli tarkoituskin, Su ajatteli pitäessään yhtä pennuista rinnallaan. Ne olivat kyllä kovin suloisia! Mutta Su ei tiennyt tarkalleen, mitä yhden pennun tuominen kotiin voisi loppujen lopuksi merkitä.

Pieni ja musta
Mies, joka myi Yunille heidän uuden pentunsa, oli varoittanut, että kyseessä oli tiibetinmastiffi ja että se saattaisi kasvaa jopa kaksimetriä pitkäksi kuonosta hännänpäähänsä saakka siinä vaiheessa, kun se saavuttaisi täyden koonsa! Yunit olivat

haltioissaan uudesta perheenjäsenestään ja antoivat sille humoristisesti nimen “Little Black” eli pieni musta. Mutta heillä ei ollut aavistustakaan siitä, että tästä pikku pennusta tulisi heille lopulta melkoisen suuri ongelma. Otetaanpa seuraavaksi selvää, millä tavoin!

Yhteiseloa
Perhe tunsi siteensä uuteen pentuunsa kasvavan päivä päivältä entistä suuremmaksi, ja pian olikin jo aika palata kotiin Kunmingin kaupunkiin uuden perheenjäsenen kanssa. Oli myös aika tehdä päätös siitä, missä pentu nukkuisi. Vaikka Kunmingin kaupungin lämmin

ilmasto salli koirien nukkua ulkona ympäri vuoden, päätti Yunin perhe kuitenkin, että Little Black olisi sisäkoira. Little Black pysyi mielellään uuden perheensä lähettyvillä. Mutta ei kestänyt kauaakaan, ennen kuin perhe alkoi huomata jotain outoa Little Black pennussa.

Omituisia makuja
Perheen äidin, Su Yunin, mielestä oli hieman outoa, että vaikka pennulle olisi tarjonnut koiranruokaa, se ei suostunut syömään sitä. Ainoat ruoat, joita pentu söi innolla, olivat nuudelit ja hedelmät. Näin ollen Sulla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin suostua pennun

valikoivaan ruokahaluun, jotta se saisi edes jotain syödäkseen. Mutta koska hän oli uusi koiranomistaja, ei hän ajatellut asiaa kovinkaan paljoa ja katsoi sen johtuvan koiran nirsoudesta. Pian Little Black kuitenkin kasvatti ruokahaluaan, joka oli suurenmoinen.

Loppumaton suo
Little Black ahmi päivittäin kokonaisen laatikollisen sekalaisia hedelmiä ja kaksi ämpärillistä nuudeleita… eikä sen ruokahalu näyttänyt hidastumisen merkkejä! Kun Little Black oli vuoden ikäinen, Su Yun oli käyttänyt omaisuuden sen ruokintaan. Sen lisäksi, että Little

Black söi mieluiten ainoastaan nuudeleita ja hedelmiä, perhe alkoi huomata uudessa koirassaan muitakin huolestuttavia piirteitä. He eivät koskaan aikaisemmin olleet ajatellut, että koiran omistamisesta voisi myöhemmin koitua myös jopa oikeudellisia ongelmia…

Valtava
Vaikka Su Yun oli odottanut Little Blackin kasvavan isoksi koiraksi, aivan kuten sen myynyt mies oli maininnut, ei hän ollut valmistautunut siihen, kuinka suureksi se oli oikeasti kasvamassa. Kahden vuoden ikäisenä Little Black oli jo kolmimetrinen ja painoi huikeat 250

kiloa – paljon suurempi kuin mitä sen myyjä oli varoittanut sen olevan täysi-ikäisenä. Mutta eräänä päivänä Su Yun näki Little Blackin tekevän keittiössä jotakin niin kummallista, että se herätti pikkuhiljaa pientä pelkoa. Voisivatko he enää pitää Little Blackia kodissaan?

Häiritsevää käytöstä
Mitä ihmettä keittiössä oli sitten tapahtunut? No, Su Yun käveli sisään ja näki Little Blackin seisovan takajaloillaan. Su oli kyllä nähnyt muiden koirien seisovan kuin ihmisten silloin, kun ne tekivät temppuja tai kerjäsivät ruokaa, mutta tämä yksilö oli erilainen. Oli vihdoin

aika tulla siihen lopputulokseen, että tässä koirassa oli jotain hyvin outoa. Tässä vaiheessa Su alkoi pelätä todenteolla. Miten ihmeessä hän voisi siirtää koiransa ulos, jos se oli tottunut olemaan sisällä pennusta asti. Olisiko vain aika päästä eroon siitä ja nopeasti?

He pelkäsivät sitä
Tämä pentu kasvoi niin nopeasti, että perhe alkoi tuntea jo pelkoa koiransa lähellä. Pentuna siinä ei ollut näkynyt tiettyjä piirteitä, kuten sen hampaiden kokoa. Little Black seisoi nyt jatkuvasti takajaloillaan, eikä se edes halunnut kävellä nelinkontin. Kokonsa ja

valtavien valkoisten hampaidensa vuoksi sen lähellä oli jo hieman pelottavaa olla. Mutta Su Yun toivoi edelleen parasta eikä suinkaan osannut olettaa, että jotain todella voisi olla vikana. Aikoisiko hän vain kieltää todellisuuden kokonaan vai ottaisiko hän selvää asiasta?

Siirsivät sen suosiolla ulos
Samalla kun Su Yun yritti sivuuttaa pelkonsa, Little Black oli alkanut saada mainetta naapureiden keskuudessa. Valtavan koiran ulkoiluttamisesta oli tullut spektaakkeli, ja pian se oli jo aivan liian iso asumaan talon sisällä. Joten perhe rakensi sille pihalle tilapäisen

koirankopin. Mutta pelkkä koiran siirtäminen ulos ei tietenkään poistanut heidän ongelmiaan, sillä Little Black oli tottunut jo pienestä pennusta lähtien olemaan perheen kanssa sisällä. Yunin perhe oli suuren pulman äärellä eikä tiennyt mitä tehdä seuraavaksi.

Ei täysin normaali
Nyt kun Little Black oli ulkokoira, Su Yun odotti, että se alkaisi käyttäytyä koiran tavoin. Luulisi, että se olisi ryhtynyt vartioimaan taloa tunkeilijoilta ja haukkumaan kaikkea liikkuvaa kohti, mutta se ei koskaan tehnyt niin. Nyt kun Su Yun ajatteli asiaa tarkemmin,

ainoa ääni, jonka hän oli koskaan kuullut Little Blackin päästävän, oli vain matala murina. Näin ollen se tosiasia oli käymässä hyvin selväksi, että hän oli tehnyt suuren virheen ostaessaan juuri kyseistä rotua olevan koiran. Miten he selvittäisivät asian lopullisesti?

Kasvavat epäilyt
Ja mitä suuremmaksi Little Black kasvoi, sitä suuremmaksi myös Su Yunin pelko kasvoi. Jokin ei vain täsmännyt ja niin hän alkoikin tehdä pientä tutkimusta tiibetinmastiffin normaalista käyttäytymisestä, mutta se, mitä hän löysi, lisäsi ainoastaan hänen pelkoaan.

Hän lähetti kuvan Little Blackista nettiin, ja eräs eläinlääkäri foorumilla ilmoitti hänelle, että hänen pitäisi soittaa poliisille heti saman tein. He voisivat olla suuressa vaarassa pitäessään Little Blackin lähettyvillään. Erityisesti silloin, jos se sattuisi olemaan todella nälkäinen…

Tiibetinkarhu
Little Black oli itse asiassa valtavan kokoinen mustakarhu! Eläinlääkäri kertoi hänelle, ettei se ollut myöskään mikään tavallinen mustakarhu. Se oli aasialainen mustakarhu, joka tunnetaan myös nimellä Tiibetinkarhu tai Himalajankarhu. Nämä karhut voivat olla

kaksimetrisiä ja painaa huimat 440 kiloa täysikasvuisina! Sitten hän kertoi Yunille sellaisia tietoja, jotka saivat hänen sydämensä jättämään välistä lyönnin. Oliko hän saattanut perheensä vaaraan ottamalla kyseisen koiran kotiinsa. Mitä heidän tulisi tehdä asialle?

Apua saatavilla
Kiinan lait kieltävät kaikenlaisten villieläinten, erityisesti karhun, omistamisen, ja siitä voi saada jopa vankeusrangaistuksen! Su Yun oli todellakin vaikeassa tilanteessa. Niin paljon kuin hän olikin oppinut rakastamaan Little Blackia yhtenä perheenjäsenistään, tiesi hän,

ettei voinut pitää sitä. Entä jos siitä tulisi aggressiivinen häntä tai hänen lapsiaan kohtaan? Se ei ollut riskin arvoista. Epätoivoissaan hän ajatteli, että hän voisi tehdä jotain ennen kuin viranomaiset puuttuisivat asiaan. Ensimmäinen keino oli ottaa yhteyttä eläintarhaan.

Vaihtoehtoja ei enää ollut
Valitettavasti eläintarha ei edes harkinnut Little Blackin vastaanottamista ilman asianmukaisia papereita – eikä Yunilla tietenkään ollut sen syntymätodistusta. Lisäksi hän oli ostanut karhun lomamatkansa aikana eikä hänellä ollut mitään keinoa ottaa yhteyttä

karhua myyneeseen mieheen. Su Yunilla ei ollut mitään keinoja todistaa sen alkuperää. Hänellä ei siten ollut muuta vaihtoehtoa kuin soittaa itse poliisille ja ilmoittaa, että hänen koiransa olikin karhu. Mutta hän ei tiennytkään, että ne olivat jo tulossa hänen peräänsä.

Poliisi saapui paikalle
Jo tunnin sisään paikallinen poliisi oli saapunut hänen kotiinsa villieläinasiantuntijat mukanaan. Heille vihjeen oli antanut eläinlääkäri, joka oli nähnyt Yunin kirjoituksen eläinten käyttäytymistä käsittelevällä foorumilla. Su Yunilla oli selitettävää. Hän kuvaili

ahdinkoa, johon oli joutunut, ja teki yhteistyötä poliisien kanssa yrittäen antaa heille kaikki mahdolliset tiedot, joita he tarvitsivat löytääkseen Little Blackille turvallisen uuden kodin. Mutta mitkä olisivat tämän seuraukset? Saisiko Yun selitettyä viranomaisille totuuden.

Tutkinta
“Mitä enemmän [Little Black] kasvoi, sitä enemmän se näytti karhulta”, Su Yun selitti. Sitten hän myönsi, että hän “hieman pelkäsi karhuja”. Poliisi jäi Su Yunin luokse keräämään tietoja, kun taas villieläinviranomaiset menivät Little Blackin luo tutkimaan sitä

saadaakseen selvyyden siitä, mitä he olivat oikein käsittelemässä. He tarkistivat myös, oliko sillä mahdollisia vammoja tai aliravitsemuksen merkkejä. Su Yun tunsi epätoivoa, sillä oli pitänyt eläimestä hyvää huolta ja se oli perheenjäsen. Voisiko hän saada siitä tuomion?

Terve ja onnellinen karhu
Viranomaiset totesivat Little Blackin olevan hyvin ruokittu ja terve. Nyt se pitäisi ainoastaan rauhoittaa, jotta se voitaisiin kuljettaa paikalliseen villieläinkeskukseen säilöön. Kun se saapui paikalle, olivat asiantuntijat tyrmistyneitä näystä – Su Yun oli todellakin pitänyt

vaarallista aasialaiskarhua takapihallaan! Ei kestänyt kauaakaan, ennen kuin paikalliset tiedotusvälineet saivat vihiä Su Yunin suuresta virheestä. Su Yunin ei todellakaan ollut tarkoitus saada perhettään uutisotsikoihin, mutta pienestä purosta muodostui järvi.

Mediasensaatio
Suurin kysymys, johon kaikki halusivat vastauksen, oli seuraava: miten ihmeessä Su Yun ja hänen perheensä eivät olleet huomanneet, että heidän “pentunsa” oli itse asiassa valtavan kokoinen villieläin? Oliko se todellakin ollut niin epäselvää tuota mahtipontista otusta

katsellessa. Ehkäpä, mutta annetaan Su Yunin kertoa totuus. Ei mennyt kauaakaan, kun National Geographic puuttui asiaan ja uutisoi siitä, mikä aiheutti yleisen kohun. Tarinasta tulikin yhdessä yössä Internet-sensaatio, ja kaikki ihmiset ympäri maailmaa saivat tietää.

Useammin kuin mitä luulisi
Su Yun oli tuskallisen tietoinen siitä, että häntä voisi odottaa jopa vankilatuomio. Kaiken mediahuomion ja julkisen paheksunnan keskellä tapahtui jotain yllättävää. Ihmiset alkoivat kertoa omia tarinoitaan kotieläinten adoptoinnista vain saadakseen jonkin ajan kuluttua

tietää, että kyseessä olikin aivan toinen eläin. National Geographic totesi, että tämä ei ole ainoa tapaus ja että sitä tapahtuu paljon useammin kuin luulisi. Mutta joutuisiko Su Yun maksamaan virheestään kovan hinnan? Voisiko tätä virhettä vain sivuuttaa ja jättää näin?

Yhteistyö viranomaisten kanssa
Su Yunin onneksi hänen jatkuva yhteistyönsä viranomaisten kanssa tunnustettiin, ja se oli avainasemassa, kun viranomaiset päättivät hänen rangaistuksestaan. Su Yun toistikin, että tapaus oli ollut hyvin valitettava, mutta kyseessä oli ollut erehdys. Loppujen lopuksi mies,

joka oli myynyt hänelle Little Blackin, oli väittänyt, että se oli rodultaan tiibetinmastiffi! Eikä Su Yunia todellakaan ollut syyttäminen, sillä se todellakin oli pentuna näyttänyt aivan tuikitavalliselta koiralta. Näin ollen päätös jäisi viranomaisten käsiin. Joten mitä tapahtuisi?

Turvassa ja terve
Su Yun vältti kuin välttikin vankilatuomion, vaikka aasialaiskarhut ovatkin suojeltuja lajeja. Ja vaikka Little Blackin siirtäminen läheiseen turvapaikkaan olikin perheen kannalta – ja myös sen itsensä vuoksi – paras päätös, he kaipasivat silti lemmikkiään, jonka he olivat

tunteneet pennusta pitäen ja josta he olivat huolehtineet kahden pitkän vuoden ajan. Hyvä uutinen oli myös se, että tarinalla oli loppujen lopuksi onnellinen loppu: Little Black jatkoi elämäänsä suojelualueella ja oli hyvissä käsissä Kiinan valtion viranomaisten hoivassa.