Enemmän kuin vain ruutu: Miten lisätty todellisuus parantaa reaalimaailman kokemuksia

168

Lisätty todellisuus (Augmented Reality, AR) mullistaa tapamme olla vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa ja tarjoaa immersiivisiä kokemuksia, jotka ulottuvat näytön ulkopuolelle. AR-teknologia kehittyy nopeasti ja muuttaa eri teollisuudenaloja aina autonvalmistajista, jotka käyttävät AR:ta ajokokemuksen parantamiseen, ja virtuaaliympäristöjen kosketusta simuloiviin, puettaviin iholaastareihin.

AR-integraatio autoteollisuudessa

Yksi AR-teknologian lupaavimmista sovelluksista on autoteollisuus, jossa autonvalmistajat käyttävät AR-kuvia ja -sisältöä parantamaan ajokokemusta. AR-integraatiota käytetään navigointiin, reittiopastuksen heijastamiseen kuljettajan silmien eteen, tiellä olevien kohteiden merkitsemiseen, etäisyyden mittaamiseen, jalankulkijoista varoittamiseen ja navigointiohjeiden näyttämiseen.

Ford on patentoinut ”integroidun lisätyn todellisuuden järjestelmän lisätyn todellisuuden sisällön jakamiseen ajoneuvon matkustajien kesken”, jonka ansiosta kaikki matkustajat voisivat käyttää samaa AR-sisältöä eri menetelmillä, kuten mobiililaitteilla ja Microsoft HoloLensillä.

Tämän järjestelmän avulla matkustajat voisivat muokata ja mukauttaa näytöllä näkyvää sisältöä, lisätä uusia pysähdyksiä navigoinnin aikana ja olla vuorovaikutuksessa reaalimaailman kanssa pelaamalla pelejä digitaaliselle näytölle heijastettujen realististen kuvien avulla. Vaikka tämä idea on tällä hetkellä vasta patentti, sillä on potentiaalia mullistaa tapa, jolla koemme automatkustamisen.

AR:n käyttöönoton esteiden voittaminen

AR-teknologian mahdollisuuksista huolimatta sen käyttöönotto on ollut hidasta, sillä vain 23 prosenttia yhdysvaltalaisista aikuisista on koskaan käyttänyt VR- tai AR-kuulokkeita. Hitaaseen käyttöönottoon ovat vaikuttaneet muun muassa kustannukset, uutuus ja odotusten täyttymättömyys.

Tutkijat pyrkivät kuitenkin voittamaan nämä esteet ja luomaan entistä upottavampia kokemuksia. Eräs immersion kannalta ratkaiseva tekijä on kosketusaisti, johon Saarlandin yliopiston tutkijat ovat paneutuneet kehittäessään Tactoo-nimisen kannettavan iholaastarin.

Tämä 35 mikrometrin paksuinen laastari tarjoaa sähköistä tuntoärsykettä, joka simuloi kosketusaistia virtuaalisten kohteiden kohtaamisessa ja tarjoaa aidon tuntuman käyttöliittymän kautta. Tactoo on demonstroitu malliautosimulaatiossa ja paperipohjaisessa käyttöliittymässä, mikä osoittaa sen potentiaalin AR-kokemusten parantamisessa.

AR kulttuuriperinnön säilyttämisessä

AR:ää käytetään myös kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja edistämiseen, kuten Beach to Bay Heritage Area (BBHA) Marylandissa osoittaa. BBHA käyttää AR-holotwineja kertoakseen historiallisten alueiden tarinoita ja sitouttaakseen kävijöitä.

Nämä holotwinit, jotka on luotu RealityBLU:n WorldViewAR-alustan avulla, ovat ihmisten tai animaatioiden digitaalisia ”kaksosia”, jotka on asetettu katsojan reaalimaailman ympäristön päälle, sellaisena kuin se näkyy hänen kännykkänsä näytöltä.

Skannaamalla QR-koodin tai napsauttamalla tekstiviestissä olevaa linkkiä kävijät voivat nähdä holokaksosen ja saada tietoa alueen historiasta. BBHA:n yhteistyökumppaneihin kuuluvat Furnace Town Historic Site, Poplar Hill Mansion, Germantown School ja Smith Island Cultural Center, jotka kaikki hyödyntävät AR-teknologiaa tarinoidensa elävöittämisessä.

Johtopäätös

AR-teknologian kehittyessä sen mahdollisuudet parantaa reaalimaailman kokemuksia tulevat yhä ilmeisemmiksi. AR on valmis mullistamaan tavan, jolla olemme vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa, aina ajokokemuksen ja navigoinnin parantamisesta kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja kosketuksen simulointiin virtuaaliympäristöissä. Kun käyttöönoton esteet poistuvat ja uusia sovelluksia löydetään, AR-teknologialla on epäilemättä merkittävä rooli tulevaisuuden kokemustemme muokkaamisessa.