Urapolut niille, joilla ei ole korkeakoulututkintoa

221

Niillä, joilla ei ole korkeakoulututkintoa, löytyy onneksi useita vaihtoehtoja ammattiin. Voit tutkia uravaihtoehtoja, jotka tarjoavat hyvät mahdollisuudet kasvuun ja edistymiseen, arvioimalla kiinnostuksesi ja kykysi. Oikeanlaisella koulutuksella ja kokemuksella voit kehittää menestyksekkään ja miellyttävän uran.

Taitoa vaativat ammatit

Putkityöt, sähkötyöt, hitsaus ja puusepäntyöt ovat loistavia työvaihtoehtoja niille, jotka haluavat työskennellä käsillään. Moniin ammattitehtäviin tarvitaan oppisopimuskoulutusta tai ammatillisia koulutusohjelmia, jotka voi suorittaa nopeammin kuin korkeakoulututkinnon.

Terveydenhuollon tuki

Lähihoitajat, hammashoitajat sekä kotisairaanhoidon avustajat ovat hyviä esimerkkejä terveydenhuollon tukitehtävistä. Näissä tehtävissä tarvitaan usein todistus tai ammatillinen koulutusohjelma, joka voidaan suorittaa muutamassa vuodessa.

Myynti ja asiakaspalvelu

Myynti- ja asiakaspalvelutehtävät saattavat sopia erinomaisesti henkilöille, jotka pitävät työskentelystä muiden kanssa. Näissä tehtävissä ei useinkaan vaadita korkeakoulututkintoa, ja ne voivat samalla mahdollistaa kehittymiseen tarvittavat välineet.

Tietotekniikka

Tietotekniikka on nopeasti kasvava ala, jolla on useita työllistymismahdollisuuksia, kuten tietokoneavustajien, verkon ylläpitäjien tai web-kehittäjien tehtävät. Monissa tietotekniikka-ammateissa tarvitaan todistus tai ammatillinen koulutusohjelmia, jotka voidaan suorittaa nopeammin kuin korkeakoulututkinto.